RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Собор Архангела Гавриїла: історія свята і що заборонено робити в цей день

Собор Архангела Гавриїла православна церква відзначає двічі на рік, у тому числі – 26 липня. Другий літній місяць, традиційно, багатий на свята.

"Апостроф" розповідає про головні традиції цього свята.

Архангел Гаврило став першим, хто розповів Діві Марії радісну новину, що народить вона незабаром Сина Божого. Собор архангела Гавриїла, що припадає на 26 липня, пов'язаний із освяченням Константинопольського храму на його честь.

У священному писанні він відомий під ім'ям "провісник Бога", оскільки не тільки сповістив Богоматір про появу Ісуса Христа, але й приніс жінкам звістку про Воскресіння Сина Божого. За легендою, архангел Гаврило постійно охороняв Діву Марію під час її земного життя і попередив про те, що Ірод прагне вбити всіх немовлят.

Головні заборони цього дня

У це свято не можна сумувати, також уникайте сварок та конфліктів вдома та на роботі. Крім того, 26 липня варто відмовитися від походу до лазні.

Головні традиції

Під час свята заведено згадувати моменти, пов'язані з архангелом Гавриїлом, такі як його роль у житті пророків, сповіщення про народження Христа та його підтримка Ісуса у Гефсиманському саду. У минулі часи в цей день також було заведено звертати особливу увагу на прикмети, пов'язані з погодою, які могли передбачити майбутній урожай .

Нагадаємо, раніше у липні відзначали також День Ольги. Іменини Ольги відзначаються 6 разів на рік – 10 лютого, 6 березня, 14 березня, 17 липня, 24 липня та 23 листопада.

Вас також може зацікавити:

День ангела в серпні 2023: кого привітати і як назвати дитину за старим та новим стилем

Церковні свята у липні: головні дати та за яким календарем святкуємо

Собор ПЦУ офіційно переніс дату Різдва Христового: які ще церковні свята змістяться у календарі