RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Успенський піст 2023: коли закінчується і як правильно розговітися

У понеділок, 28 серпня, закінчується один з найсуворіших християнських постів - Успенський піст, коли не можна вживати їжу тваринного походження протягом двох тижнів. Виходити з нього треба обережно та не переїдати.

"Апостроф" розповідає, як правильно виходити з Успенського посту.

Читайте також: Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем: на які дати випадають три великих свята

Православні українці постяться два тижні до свята Успіння Пресвятої Богородиці, як символ очищення тіла та душі від всього поганого. Під час дотримання посту не можна грішити, лихословити, впускати у голову негативні думки та чинити лихо. Віруючі присвячують час молитвам і роблять більше добрих справ.

Як виходити з Успенського посту

Найголовніше правило виходу з цього посту - не переїдати. Варто збільшувати свій раціон на нежирні молочні продукти, яйця і масло з кожним днем поступово. Перші дні після завершення посту бажано після прийому їжі залишатися з легким відчуттям голоду.

Водночас рекомендується перші тиждень-два після посту взагалі не вживати копченості, солінь, смажені і жирні страви, а також алкоголь, аби не травмувати шлунок.

Варто зазначити, що вихід з посту має бути максимально обережним у вразливих категорій населення: дітей, підлітків, осіб похилого віку та людей з хронічними захворюваннями.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з 1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар, через що дати багатьох церковних свят зміняться.

  • Вас також може зацікавити:

Третій Спас: чому його називають "полотняним", "горіховим" і "холодним"

Горіховий Спас 2023: коли святкуємо і що треба нести до церкви

ПЦУ остаточно схвалила перехід на новий календар: коли святкуватимемо Покрову, Різдво та інші свята