RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Мобілізація у вересні: які сім категорій призивають

В Україні продовжено воєнний стан. Тепер мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки та жінки, придатні за станом здоров'я до виконання завдань.

"Апостроф" розповідає, які категорії громадян підлягають призову до війська.

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

Загальна мобілізація продовжується в Україні з 24 лютого 2022 року. У керівництві є мобілізаційні плани, затверджені вищим військово-політичним керівництвом, куди орієнтуються територіальні центри комплектування. Під час воєнного стану мобілізації підлягають усі військовозобов'язані, однак вони мають військово-облікову спеціальність, якщо вже проходили службу або їхня професія визначається за таблицею до наближених ВУС, тому в ТЦК, а потім під час навчання, мобілізованого призначають за цими характеристиками. Проте, під час воєнного стану, у разі потреби та за дефіциту певних спеціальностей, при мобілізації можуть не звертати увагу на ВУС.

Таким чином, в Україні мобілізують такі категорії військовозобов'язаних:

  • придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років, якщо вони мають або не мають військового досвіду;
  • придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 18 до 27 років, якщо вони перебувають у запасі після строкової служби, закінчили військову кафедру або вищі військові навчальні заклади;
  • призовники від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу - на контракт із ЗСУ;
  • жінки-військовозобов'язані до 60 років;
  • жінки від 18 років - добровільно, якщо їхня спеціальність потрібна і вони придатні за станом здоров'я до служби;
  • зняті з військового обліку - після сплати штрафу через те, що не стали на облік у передбачений законом період;
  • виключені з військового обліку чоловіки, якщо вони визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану, а також якщо вони не скористалися правом на відстрочку, та якщо вони не засуджені за тяжкий злочин.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.