RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Річниця Харківського контрнаступу: як все було, відео

Рік тому завдяки кмітливості військового командування та злагодженій тактиці українських бійців ЗСУ вдалося за кілька днів вигнати російських окупантів з Харківської області та звільнити частину територій на сході України.

Як це відбувалося згадує "Апостроф".

Наступ рашистів на Харківщину розпочався у перший день повномасштабного російського вторгнення. Тоді військові РФ вторглися в Україну з боку Курської та Бєлгородської областей, розвиваючи наступ на Суми, Куп'янськ та Харків. Того ж дня харків'яни стали на захист міста.

Тим часом росіяни наступали на інших ділянках, поступово захоплюючи українські території на глибину від 60 до 140 кілометрів. Зокрема вони вийшли на рубежі Сум, Лебедина, Охтирки, Харкова, Циркунів, Старого Салтова, Чугуєва, Балаклії, Куп'янська, Сватового та Ізюма. На окупованих територіях війська РФ знущалися з мирного населення, залякували їх та вивозили українців. Втім, попри чисельну перевагу російських військ, наступ на Ізюм розвивався досить повільно – українські бійці нещадно нищили живу силу, зброю та техніку окупантів.

Протягом перших місяців вторгнення противник заволодів значними територіями Харківської області, включаючи важливі логістичні центри в Ізюмі та Куп'янську. Більшість регіону залишалася під контролем України, і сили оборони успішно стримували просування на Харків, а також здійснили невеликі контратаки під час весняних операцій.

Після звільнення північних областей Київської, Чернігівської та Сумської значна кількість аналітиків схильна була думати, що Росії бракує сухопутних військ. Протягом наступних місяців лінія фронту на Харківському напрямку залишалася в основному стабільною.

Контрнаступ, спрямований на звільнення Харківщини спланував командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, який вважав, що українські війська здатні завдати нищівного удару російській армії.

"Планували операцію на півдні, а нам було поставлене завдання на свій розсуд спланувати відволікаючі дії. Коли почали відбуватися події на півдні (наступ на Херсон, - ред.), противник перекинув туди частину сил і засобів. Я подумав, чому б не спробувати спланувати наступальну операцію саме в цьому напрямі", - говорив він в одному з інтерв'ю.

Читайте також: Росія влаштувала пекельну ніч: в Києві вибухи, на Одещині є загиблий

За його словами, перша думка про це з'явилася ще у травні 2022 року, коли рашистів відкинули на відстань від 10 до 30 кілометрів від Харкова. Проте реалізувати великий наступ вдалося лише через три місяці.

Перші повідомлення про знищення великої кількості рашистів в районі Семенівки та Куп'янська, польового складу з боєприпасами та військовою технікою з'явилися увечері 5 вересня. Тоді армія РФ скоротилася на 100 осіб убитими та пораненими.

Перший етап

Уже з 6 вересня українські війська розпочали активний наступ у напрямках від Балаклії до Волохового Яру, а також в напрямку від Шевченкового до Куп'янська на сході. Так звані російські "воєнкори" намагалися спровокувати паніку та вже говорили про український наступ на північний захід від Ізюма. Однак, схоже, їхнє командування не вжило належних заходів для запобігання цьому наступу.

За один день сили оборони на південному сході області просунулися на 20 кілометрів, а на сході, в напрямку Куп'янська та Ізюма, звільнили близько 400 квадратних кілометрів. 8 вересня було зафіксовано подальше просування на північ від Ізюма на 50 кілометрів. На той момент місто Балаклія перебувало в облозі, а жорстокі бої розгорталися у східній та центральній частинах міста.

Після визволення останніх окупованих районів, місто Балаклія повернулося під контроль України. Крім того, було визволено понад 20 сіл та населених пунктів. Швидкість звільнення Балаклії спричинила подальший наступ у напрямку села Шевченкове. Ворог в паніці відступав у напрямку Куп'янська.

10 вересня офіційно було оголошено про визволення Ізюма та Куп'янська. У той же час сили оборони продовжували просування в напрямку міста Лиман (Донецька область). Пізніше стало відомо, що сили оборони також просунулися у бік окупованого міста Лисичанськ (Луганська область).

Саме тоді поширилася фраза-мем про те, що російські війська в Балаклії та Ізюмі "перегрупувалися" в окупований Донецьк, щоб зосередитися на повному захопленні Донбасу.

11 вересня вдалося визволити прикордонні райони, включаючи Козачу Лопань, Вовчанськ та інші населені пункти, серед яких були Великий Бурлук та Дворічна.

Другий етап

До 13 вересня Збройні Сили України успішно звільнили всю Харківську область, яка розташовувалася на заході від річки Оскол. Незважаючи на плани Росії зберегти лінію фронту вздовж цієї річки, українські війська перейшли її, зокрема, в районі Борової, і встановили плацдарм.

За кілька днів сили оборони звільнили село Соснове на території Донецької області і змусили противника відступити на південний схід від Ізюма, щоб уникнути оточення.

Селище Куп'янськ-Вузловий, розташоване на східному березі річки Оскол, повернулося під контроль України 16 вересня, а також східна частина міста Куп'янськ. За два дні весь східний берег річки перейшов під контроль України.

Раніше ми публікували звіт ISW і свіжі карти боїв.

  • Вас може зацікавити:

Окупанти знову атакували українське зерно: що відомо про удари по Одещині

Ворог намагався наступати на п'яти напрямках, за добу - 28 бойових зіткнень: ранкове зведення Генштабу

Росія влаштувала масований обстріл Києва перед візитом Блінкена