RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Перегляд рішень ВЛК та МСЕК: про які нюанси варто знати

Ідея проведення комплексної перевірки обґрунтованості рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) правильна, але щоб її реалізувати, потрібно враховувати ряд нюансів. Зокрема, підставою для перегляду може бути кримінальне провадження.

Про це адвокат Роман Сімутін написав у Telegram.

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

За словами адвоката, громадськість стверджує, що вищі ВЛК\МСЕК не зможуть переглянути постанови районних ВЛК про непридатність, обмежену придатність та рішення МСЕК щодо встановлення групи інвалідності.

"Почну з позитиву: переглянути рішення ВЛК про непридатність, як і рішення МСЕК про встановлення довічної інвалідності в межах чинних положень - нереально, просто неможливо. Поясню. Після постанови ВЛК про непридатність вас виключають з військового обліку і ви вже не є військовозобов’язаним. Тобто, на вас не поширюється дія положення про ВЛК, затверджена наказом №402 і будь-яке рішення вищої ВЛК про перегляд чи скасування постанови ВЛК нижчого рівня, буде незаконним. Аналогічна ситуація щодо МСЕК: якщо вам встановлено довічну групу інвалідності - скасувати нереально. Переглянути вашу непридатність можливо виключно за вашої згоди. Тобто, якщо ви самі погодитесь та з’явитесь на комісію", - пояснив Сімутін.

Однак він наголосив, що переглянути рішення ВЛК про непридатність або МСЕК щодо встановлення групи інвалідності можуть у рамках кримінального провадження.

"Практично проти всіх начальників ТЦК або голів ВЛК та МСЕК відкриті кримінальні провадження. Вилучені десятки тисяч документальних записів, блокнотів, листування і т.п., що фактично, за наявності вашого прізвища у таких записах, дає можливість слідчому поставити під сумнів висновок ВЛК або МСЕК і призначити судово-медичну експертизу, яка повинна надати відповідь про ступінь вашої придатності", - зазначив адвокат.

Сімутін підкреслив, що у випадку, якщо у вашій особистій справі відсутні виписки з лікарень, результати аналізів, тобто з неї не вбачається, що ваша хвороба мала місце раніше, результати експертизи будуть невтішними.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня