RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Річниця "референдумів" на окупованих територіях України: як росіяни проводили "голосування" у 2022 році

У суботу, 30 вересня, виповнюється рік від дня фейкових "референдумів" на окупованих територіях України: тоді Росія порушила міжнародне право та включила до свого складу чотири українські області.

"Апостроф" пропонує згадати, як це було і розповідає, що отримали мешканці цих територій після анексії.

Рік тому російський диктатор Володимир Путін вкотре наплював на норми міжнародного права. Він підписав договори про "вступ до складу Росії нових суб'єктів".

Читайте також: Людей фільтрують і викрадають: як зараз українці тікають від окупантів у Херсонській області

Йдеться т.зв. Донецькій та Луганській "народних республіках", які Росія визнала ще у лютому 2022 року, а також про частини Херсонської та Запорізької областей, які були окуповані після повномасштабного вторгнення. Тоді ж Путін заявив, що "жителі цих регіонів стають громадянами Росії назавжди".

Проте, вже наступного дня Сили оборони України відбили стратегічно важливий населений пункт Лиман на півночі Донецької області. А вже 11 листопада того ж року було звільнено Херсон, який росіяни окупували у березні.

Ці "референдуми" відбулися з порушенням українського та міжнародного законодавства. Не було жодних спостерігачів, крім російських (тут ні про яку об'єктивність з боку окупантів не йдеться), а самі "референдуми" проводилися буквально під дулами російських автоматів.

Росія вчинила так само, як вона діяла у 2014 році за анексії Криму: вона наплювала на всі норми міжнародного права, а також на українські закони. Той фейковий "референдум" вселив в російську владу віру в безкарність своїх дій.

Зрештою, Кремль після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого провів аналогічні "референдуми" вже на Донеччині, Луганщині, Херсонщині та Запоріжжі. У бюлетенях для голосування окупанти залишали лише одне питання: "Ви за вихід зі складу України, утворення незалежної держави та входження до складу Росії?". Варіант "Залишитися в Україні" не було передбачено.

Росіяни на цих територіях скоюють злочини щодо місцевого населення: вбивають, грабують, ґвалтують, депортують людей. Факти зафіксовані представниками проекту War Crimes Офісу Генпрокурора України.

Прикладів тому величезна кількість: одна з найяскравіших - відмова у видачі інсуліну, якщо людина не має російського паспорта. Більше того, інсулін не видають навіть громадянам України, які беруть його для своїх дітей.

Нагадаємо, що на території тимчасово окупованої Херсонської області у росіян практично не залишилося безпечних місць.

  • Вас може зацікавити:

Житель Херсонщини підірвався на вибухівці росіян: що відомо про його стан

На Херсонщині розстріляли човен із людьми: є постраждалі

На Херсонщині діти підірвалися на вибухівці: подробиці трагічного інциденту