RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Оголошено лауреата Нобелівської премії миру: Зеленський і Навальний "пролетіли"

У 2023 році Нобелівську премію миру отримала Наргес Мохамаді "за боротьбу проти придушення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх".

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на офіційний сайт Нобелівського комітету.

Читайте також: Угорський фізик, який здобув Нобелівську премію, віддасть свою нагороду для допомоги Україні

"Нобелівську премію миру 2023 року було присуджено Наргес Мохаммаді "за боротьбу проти придушення жінок в Ірані та боротьбу за просування прав людини і свободи для всіх ", - йдеться в повідомленні.

Наргес Мохамаді народилася 21 квітня 1972 року в іранському місті Зенджан. Мохаммаді бореться проти систематичної дискримінації та пригнічення жінок, за право жінок жити повноцінним та гідним життям, а також за свободу вираження поглядів та право на незалежність. В Ірані за таке загрожує переслідування, ув'язнення, тортури та навіть смерть.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський та російський політик Олексій Навальний вважалися фаворитами на премію миру цього року. Третім фаворитом букмекерів був ув'язнений уйгурський активіст Ільхам Тохті. Водночас, директор Інституту дослідження проблем миру в Осло Хенрік Урдал заявляв, що найбільш вірогідними кандидатами на премію миру будуть правозахисники. Зокрема він назвав Наргес Мохаммаді й не помилився.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у 2022 році Нобелівську премію з літератури присудили французькій письменниці Анні Ерно.

Вас також може зацікавити: