RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Покровська батьківська субота 2023: як молитись і що не можна робити 7 жовтня

Згідно з новим церковним календарем, в Україні, 7 жовтня, відзначається Покровська поминальна батьківська субота.

"Апостроф" розповідає, про заборони та прикмети цього дня.

Читайте також: Коли Воздвиження Хреста Господнього: нова дата та головні заборони

Що таке Покровська батьківська субота

Покровська субота - один із поминальних днів у році, який ще називають Батьківською суботою, відзначається у православній церковній традиції. Покровська субота, як поминальний день, з'явилася у XVI столітті – на згадку про православних воїнів, які загинули за свою Батьківщину. Цього дня моляться за померлих близьких, насамперед покійних батьків, а також за військових, які не повернулися додому з фронту. Щороку Покровська субота випадає на різні дати – вона залежить від дня святкування Покрови Пресвятої Богородиці.

Що потрібно робити у Покровську батьківську суботу

У Покровську суботу з ранку йдуть у храм на поминальну службу – ставлять свічки за упокій, подають записки про поминання. Несуть у храм хліб, випічку, овочі, фрукти. Окрім цього, у суботу заведено відвідувати могили померлих та упорядкувати їх. Вважається доброю справою прибрати могили не лише близьких та знайомих, а й забуті. Увечері на Покровську суботу заведено збиратися сім'ями за спільним столом - традиційно подають кутю, як символ вічного життя, і за давнім повір'ям, кладуть більшу кількість приладів – для душ померлих родичів.

Покровська батьківська субота - що заборонено робити

  • замовляти панахиду за самогубцями;
  • поминати померлих алкоголем;
  • залишати алкоголь та їжу на могилах; шуміти, сміятися на цвинтарях;
  • згадувати та говорити про тих, кого вже немає, погано;
  • лаятися, злословити, сваритися з близькими;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • відмовляти у милостині та допомозі.

Як помолитися у поминальну суботу

Покровська батьківська субота обов'язково проходить у молитві за упокій душ. Молитися можна не лише у храмі, а й удома. Можна прочитати спільну молитву на поминальну батьківську суботу:

Упокій, Господи, душі покійних рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена / ім'я), і всіх православних християн, і прости їм уся гріхи вільні та невільні, і даруй їм Царство Небесне.

Також можна прочитати такі молитви:

Господи, Утішителю і Пасторе наш! З благанням до Тебе вдаюся і прошу: почуй біль моєї душі, і не лишай в пеклі вогненному покійного раба Твого (ім'я/імена). Упокой душу його і прости йому всі гріхи, вільні і невільні, вкрий його своїм небесним покровом і дозволь перебувати в Царстві Твоєму навіки-віків. Амінь.

***

Господи, почуй наші благання про батьків, що покинули цю землю і вирушили в Царство Твоє, де життя вічне. Лише ти здатний втішити душі наші скорботні.

Прошу, відпусти всі гріхи пішов і подаруй йому життя в радості і щасті на Небесах. Плачу я і молюся за душу раба Божого (ім'я/імена) з вірою і надією на розраду. Не залиш мене самого в печалі скорботній, допоможи пережити втрату. Відпусти йому всі гріхи, дозволь душі упокоїтися і знайти життя вічне. Помолюся ж я за нього і прославлю ім'я Твоє, Господь наш!

Бо Ти батько наш, і лише Ти знаєш, коли проб'є остання година наша на землі, щоб забрати після душі наші в Царство Небесне. Нехай знайдемо ми вічність поруч з тобою. На віки віків. Амінь.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні від початку війни.

Вас також може зацікавити: