RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Чи можна мобілізувати чоловіків віком до 27 років: коментар адвоката

В Україні депутати знизили призовний вік на термінову службу з 27 до 25 років, але законопроєкт не набрав чинності, допоки його не підписав президент.

Адвокат Марина Бекало у коментарі ТСН.ua пояснила, чи можуть сьогодні мобілізувати чоловіків віком до 27 років.

Читайте також: Хворого мобілізували до ЗСУ: як оскаржити рішення та які документи потрібні

Призовний вік на строкову службу у жовтні цього року залишається без змін – до 27 років. Стаття 23 Закону про мобілізацію, яка містить перелік підстав для відстрочення військовозобов'язаних українців, не містить положення про звільнення від призову під час мобілізації чоловіків до 27 років.

Відповідно до профільного законодавства, військовий облік ділиться на облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Військовий облік призовників ведеться стосовно громадян віком від 18 до 27 років. Ці чоловіки підлягають призову лише термінову службу.

“Нагадую, під час дії воєнного стану призову на строкову військову службу не проводиться. Тобто призовники молодше 27 років не можуть бути призвані на строкову службу під час воєнного стану. Однак це не означає, що вони не можуть бути покликані до військової служби під час мобілізації”, – пояснила правозахисниця.

Чинне профільне законодавство в Україні дозволяє зняття з обліку призовників і взяття на військовий облік військовозобов'язаних чоловіків до 27 років.

“У зв'язку з чим призов на військову службу під час мобілізації стає для таких чоловіків можливим. За умови визнання їх придатними до служби та відсутності підстав для відстрочення, передбачені ст. 23 Закону про мобілізацію”, – наголосила Бекало.

Нагадаємо, у Верховній Раді дали прогноз щодо посилення мобілізації восени.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов'язаного людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Потрібно пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо ти сьогодні втікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні запрацював реєстр військовозобов'язаних: які дані в системі і чи можна через неї розсилати повістки

На який термін можна отримати відстрочку від мобілізації: у ТЦК дали пояснення

Відстрочка для студентів та педагогів: у Раді запропонували нові правила мобілізації