RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна скоро перейде на зимовий час: коли саме треба переводити годинник і навіщо це робиться

В Україні перехід на зимовий час здійснюється в останню неділю жовтня. Тому, 29 жовтня 2023 року, о 4 годині ранку необхідно перевести стрілки годинників на годину тому.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Все почалося з жарту: хто і як придумав перехід на "зимовий" і "літній" час

Зазначимо, що літній та зимовий порядок обчислення часу вперше було впроваджено у Великій Британії у 1908 році для більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби.

Переведення годинників в Україні на зимовий та літній час здійснюється майже чотири десятиліття - в останню неділю жовтня та в останню неділю березня. Переведення годинника в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 р. №509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Як відомо, Верховна Рада у березні 2021 року відправила на доопрацювання до профільного Комітету законопроект №4201 "Про обчислення часу в Україні", який пропонує скасувати сезонні перекази годинника і, таким чином, залишити в Україні зимовий час. Експерти вважають, що не переводити стрілки годинника все-таки можна, але щоб грамотно розв'язати цю проблему, потрібно розділити територію на два часові пояси.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українці переводять годинник, щоб збалансувати біологічний та календарний час та більш ефективно використовувати електроенергію.

  • Вас також може зацікавити:

Україна могла відмовитися від переходу на літній час: що цьому завадило

Біженцям на замітку: яка різниця буде в часі між Україною та іншими країнами

Переклад годинника: історія, чому перекладають і коли можуть скасувати