RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Понад 123 млн гривень "бойовими" були незаконні: Міноборони виявило нові зловживання в ЗСУ

В українському оборонному відомстві озвучили суму незаконно нарахованих бойових виплат. Йдеться 123 млн грн "додаткової винагороди".

Про це інформує Міністерство оборони.

Читайте також: Виплати бійцям ЗСУ, які отримали поранення: з’явилося важливе роз’яснення

Як зазначається, таку суму підрахувала Служба внутрішнього аудиту відомства. При цьому вона лише вибірково перевірила близько 40 військових частин.

"Встановила, що більш як 123 мільйони гривень додаткової винагороди виплатили людям, які не брали участі у бойових діях та не виконували жодних бойових завдань", - зазначають у Міноборони.

Там зауважують, що деякі командири надто вільно тлумачили терміни "бойові дії", "бойове (спеціальне) завдання", безпідставно та на власну думку призначаючи додаткову винагороду.

Так, в одному з випадків, військовим понтонно-мостової роти, які виконували завдання на Київщині за кілька місяців після відступу окупантів, виплатили щомісячну доплату у 100 тис. гривень. Загальну суму виплат за період з вересня по грудень минулого року нарахували на рівні 6,5 млн грн, тоді як до переліку районів ведення бойових дій ця область вже не входила.

Ще в одній військовій частині видали наказ на виплату винагороди військовим, які перебували у пункті постійної дислокації у столиці та виконували звичні щоденні завдання. Оскільки виконання бойових завдань цими підрозділами не передбачене - переплатили близько 60 млн грн.

У Міноборони зараз консультуються з Генштабом ЗСУ, щоб відновити справедливість. У відомстві пропонують чітко та однозначно визначити терміни "участь у бойових діях" та "бойове (спеціальне) завдання". Там вважають, що саме розмитість понять дозволяє платити по 30 тис. грн премії тим, хто не виконує бойових завдань (зокрема, бухгалтерам та відділу кадрів тощо).

Нагадаємо, військовослужбовцям виплачуватимуть 4-разову грошову допомогу.

  • Вас також може зацікавити:

Куди звертатися по військову пенсію, якщо є сумніви: поради українцям

Пенсії з інвалідності військовим у 2023 році: які особливості та суми виплат

Роз’яснення Мінфіну про виплату 30 тисяч військовим: ексклюзивний документ