RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Символи мужності, сили та чистоти душі: фото п'яти нових патріотичних муралів в Києві

У Києві на Троєщині створили мурал на честь Максима Яловцова, якого називали "Регбіст". Побачити стінопис можна на вулиці Милославській 25. Він був спортсменом, ультрасом "Динамо", тренером з боротьби й військовим ЗСУ, але загинув, захищаючи Україну.

Фотокореспондент "Апострофа" Роман Пєтушков зробив фото нових муралів у Києві, які присвячені Героям та їхнім подвигам.

Читайте також: "Героям Слава": в Одесі з'явився мурал на честь розстріляного окупантами полоненого

"Коли твої дії говорять голосніше, ніж слова, твоя слава обганяє світло", - такі слова написані на муралі.

З перших днів повномасштабного вторгнення Макс "Регбіст" збирав групи добровольців, серед яких було багато фанатів столичного футбольного клубу. Відомо, що після того, як рф завдала авіаудару по ТРЦ "Retroville", Максим першим пішов діставати людей з-під завалів. У цей час він базувався у столиці.

На жаль, загинув боєць у 2022 році під час виконання бойового завдання. Його поховали на Алеї Слави на Лісовому кладовищі. У 2023 році Максимові Яловцову присвоїли орден "За мужність" III ступеня (посмертно).

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Також у Києві створили новий стінопис, присвячений бійцю Азова Андрію Огороднику на позивний "Оджос" на вулиці Новаторів 22в. З перших днів повномасштабного вторгнення він боронив рідний Київ, а потім полетів до заблокованого Маріуполя на допомогу бійцям "Азову".

24 лютого 2022 року він добровольцем долучився до підрозділу ТрО "Азов-Київ". На Київщині Оджос із побратимами тримав позиції в районі сіл Мощун, Горенка і Пуща-Водиця. А вже 25 березня 2022 року, Оджос, разом з іншими добровольцями відправився на підсилення у місто Маріуполь, де приєднався до бійців "Азову".

15 квітня Оджос разом із бійцями свого підрозділу здійснив прорив на "Азовсталь", де і загинув від уламкового поранення 26 квітня 2022 року.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

В Дарницькому районі Києва, на вулиці Ревуцького 19/1, відкрили мурал на честь добровольця і громадського активіста Сергія Машовця. Сергій став на захист Батьківщини як доброволець на початку повномасштабного вторгнення РФ, брав участь в обороні столиці, і загинув внаслідок влучання снаряда в його авто під Бучею. У відкритті муралу взяли участь рекрути ІІІ Окремої штурмової бригади, які виконали Молитву українського націоналіста, депутати Київради. Віддати шану героям прийшли жителі Дарницького району та міста Києва.

"Їдучи на свій останній виїзд він розумів, що там небезпечно, що поруч працює російська артилерія. Але й розумів, що якщо не він, то хто… На таких і тримається наша держава", - розповів доброволець 3-ї ОШБр "Росин".

Відкриттю мурала передував розіграш гільзи від набою для гармати КС-19, з якої побратими Сергія Машовця з 3-ї ОШБ знищили окупантів на Бахмутському напрямку. Мурал став ще одним символом вшанування подвигу українських добровольців, які боронили і продовжують захищати Україну.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

У Дарницькому районі Києва, на вулиці Анни Ахматової 4, відкрили 50-метровий мурал, присвячений добровольцям, які загинули, захищаючи Україну. На стіні багатоповерхівки художник-мураліст Віталій Гідеван та його дружина Олена Нойна зобразили командира підрозділу добровольчого батальйону ОУН Олексія Мовчана із врятованим котиком на руках.

Боєць з позивним "Тінь" загинув під час виконання бойового завдання 1 травня 2022 року поблизу селища Велика Новосілка Волноваського району на Донеччині. Як зазначив очільник Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник, того дня Олексій разом із трьома побратимами зміг врятувати з-під завалів зруйнованого рашистами будинку 11 мешканців та кота. Постраждалих від обстрілів окупантів українські воїни через заміновану дорогу переправили у безпечне місце.

Побратими сфотографували Героя в той момент, коли він дістав з-під битої цегли переляканого кота. Це було його останнє фото, яке й стало основою для написання муралу.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

На паркані житлового будинку, поблизу торгового центру "Аркадія", на вулиці Княжий Затон, 21 зареєстрували найдовший патріотичний мурал в Україні. Його довжина сягає 93 метрів і 15 сантиметрів. На стінописі - білі лелеки повертаються додому. Це своєрідна інтерпретація повернення українців до своїх домівок після перемоги у війні над росією.

Близько двох місяців над масштабним проєктом працювали головні ідейниці - дві подруги-муралістки Юлія Абрамова та Яна Власенко-Бернадська.

Стінопис намалювали трьома символічними кольорами: червоним - кров і вогонь, чорним - земля, яка поглинає розбиту ворожу техніку, та білим, який символізує мир та чистоту душі.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Також "Апостроф" писав, що в Києві відкрили найдовший мурал в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

З автоматом на плечі: у Рівному з'явився патріотичний мурал із українською "валькірією"

Україну ворогові не розірвати: з'явилися фото нового яскравого муралу у Києві

У Києві поруч зі школою з'явився вражаючий "книжковий" мурал: фото