RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Що загрожує у разі неявки за повісткою тричі: адвокат дав вказівки на три моменти

Українців попередили про три можливі варіанти наслідків у разі неявки по повістці на уточнення даних або після Військово-лікарської комісії (ВЛК) під час мобілізації.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін у Telegram.

Читайте також: "Війна набирає інших обертів": Данілов розповів, чи буде посилення мобілізації в Україні

Так юрист прокоментував запитання одного з читачів про те, чи дійсно, якщо за рік не з'явитися тричі по повістці на уточнення даних або ВЛК, може настати кримінальна відповідальність. Він зазначив, що це не зовсім так.

Сценарій №1

За його словами, у разі формального звернення ТЦК до поліції із заявою, що громадянин тричі не з’явився по повістках, це просто проігнорують.

"Але якщо до заяви долучать корінці повістки, рапорти, пояснення, якісь акти відмови і т. п., то, ймовірно, відкриють кримінальне провадження", - зазначив він.

У такому разі слідчому доведеться довести, що саме цей громадянин отримав повістку та навмисно ухилявся від призову. Йдеться про проведення почеркознавчої експертизи для ідентифікації підпису, якщо людина заперечує автентичність автографа, встановлення обставин, за яких отримана повістка, допит свідків, а це переважно працівники ТЦК чи поліцейські, свідчення яких сумнівні, та низка інших дрібниць.

Юрист наголошує, що перспективність подібного варіанту наближена до нуля, оскільки поліції складно буде переробити такий масив інформації.

Сценарій №2

Йдеться про ситуацію, коли громадянина двічі притягнули за статтею 210 – 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Це порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Коли начальник ТЦК двічі притягнув людину до адміністративної відповідальності, а вона не оскаржила і не скасувала його постанови в суді.

"Тоді вже варто приміряти браслети та смугасту сорочку. Бо в такий спосіб встановлюється так званий преюдиційний факт, тобто факт вашої умисної неявки по повістці, який ви не оспорювали та який вже не підлягає доказуванню. Тобто слідчому не потрібно буде доводити обставини отримання вами повістки, проведення почеркознавчої експертизи і т.п. У нього на руках вже будуть докази, тобто постанови", - пояснює він.

Тобто у випадку, коли людина вчиняла правопорушення систематично та з умислом на ухилення від мобілізації.

Сценарій №3

Водночас, якщо після проходження ВЛК і вручення повістки на відправку громадянин без поважних причин не з'явився у визначену дату та час до ТЦК, то визнання винним за ухилення від мобілізації фактично гарантоване, додав Роман Сімутін.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий призов військовозобов'язаного людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, яка мобілізація буде у листопаді 2023 року.

  • Вас також може зацікавити:

Блокують банківські картки: за що військовозобов'язаним можуть перекрити доступ до грошей

Війна переходить на новий етап: Залужний про небезпечний сценарій та посилення мобілізації

Без повісток, черг і облав воєнкомів: як працюватиме смарт-мобілізація в Україні