RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Без повісток, черг і облав воєнкомів: як працюватиме смарт-мобілізація в Україні

Незабаром, в рамках смарт-мобілізації, українці зможуть самостійно обирати, на яку спеціальність спеціальності та в який підрозділ йти служити. Нові правила повністю відрізнятимуться від нинішнього порядку призову до лав Сил оборони.

Про це пише "РБК-Україна".

Читайте також: Вручення повісток: що заборонено робити представникам ТЦК

Міністерство цифрової трансформації працює над програмою, яка може суттєво змінити процес мобілізації в Україні. Голова відомства Михайло Федоров заявив, що пілотний проект під назвою "смарт-мобілізація" дозволить самостійно обирати спеціалізацію та підрозділ, де людина бажає проходити службу. Проект дозволить побачити, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір та служитимуть, а також наскільки вони вмотивовані.

Головною перевагою цього нововведення має стати чесність та порядність у комунікації між державою та громадянами. Смарт-мобілізація стартує у найближчі місяць-два. На першому етапі прийматимуть заявки на службу оператором дронів.

Принцип роботи смарт-мобілізації

Громадянин зможе онлайн вибрати спеціальність, що підходить йому за здібностями та бажанням. У програмі можна буде подивитися, у якому підрозділі проходитиме служба, які обов'язки потрібно буде виконувати, як буде організовано навчання.

Планується чотири етапи смарт-мобілізації:

  • подання заявки та онлайн-тест;
  • співбесіду з рекрутером;
  • навчання;
  • відправка на службу до підрозділу за спеціальністю.

Віце-прем'єр Федоров наголошує, якщо громадянин залишить заявку і пройде співбесіду, тести та навчання, він точно потрапить до того підрозділу і на ту посаду, на яку він хоче.

Які відмінності від чинних правил мобілізації

Не треба йти до ТЦК та СП

Смарт-мобілізація не потребує відвідування військкоматів, на відміну від стандартної процедури призову, коли всі мобілізаційні процедури здійснюються через Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Заявку потрібно буде подавати онлайн самостійно без будь-яких примусів.

Співбесіда замість черг у військкоматах

Після подання заявки та тестування військовозобов'язаного запросять на співбесіду, де розкажуть про проходження служби.

Спеціалізоване навчання

Зараз, після мобілізації новобранця без досвіду служби спочатку відправляють до навчального центру, де щонайменше місяць відбувається підготовка перед відправкою на поле бою. Смарт-мобілізація також передбачає навчання, але це не просто базове ознайомлення зі спеціальністю, а спеціалізована підготовка з інструкторами, які мають бойовий досвід.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у жовтні в Україні запрацював електронний реєстр військовозобов'язаних, який покликаний значно спростити пошук громадян.

  • Вас також може зацікавити:

ТЦК вручають повістки пенсіонерам: юрист пояснив, що потрібно робити

Мобілізація "дідусів" до 70 років: чи потрібно це українській армії

Це тягне на кримінал: офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.