RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Українець став головним на Марсіанській станції: чим вони займаються, фото

Очільником Марсіанської дослідницької станції у пустелі Сан-Рафаель, що знаходиться у США, став український інженер Сергій Якимов. На цій станції проводяться геологічні та соціальні дослідження, спрямовані на симуляцію можливого життя астронавтів на поверхні Марса.

Про це повідомляє Голос Америки.

"Ми приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця Марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі, вона близька до геології Марса наскільки це можливо", – розповів український інженер.

Суть експерименту полягає у тому, що учасники зі всього світу протягом двох тижнів перебувають у спеціальних модулях, харчуються овочами та фруктами з "марсіанської" теплиці та виходять на зовні лише у скафандрах. За словами Якимова, який брав участь у кількох таких експедиціях, найважче впоратися з нудьгою під час ізоляції. За останні 20 років було проведено численні дослідження щодо взаємодії людей у таких умовах.

"Найновіші результати досліджень, які були проведені групою із Європи, встановили, що найкраще буде, якщо екіпаж, який полетить на Марс, буде повністю складатися із жінок", – зазначив Якимов.

Це пов'язано з тим, що жінки, порівняно з чоловіками, споживають менше ресурсу - повітря, води, їжі, яких у космосі обмаль.

Марсіанську пустельну дослідницьку станцію заснувало громадське об'єднання - "Марсіанське товариство", що отримує фінансування від різних спонсорів, серед яких видатні мільярдери Джеф Безос та Ілон Маск.

Читайте також: Таким ви космос ще не бачили: з'явилися вражаючі повноколірні фото

Говорити серйозно про політ на Марс найближчим часом наразі не доводиться, але дослідження, що уже проводяться на марсіанській станції можуть стати корисними не лише у перспективі, але і зараз, на Землі.

"Наприклад, дослідження з вирощування їжі, якихось рослин, яке можна зробити ефективним і дешевим. Їжа може стати доступнішою для багатьох регіонів на Землі, які зараз потерпають від нестачі ресурсів", – сказав Якимов.

Сергій Якимов – це український інженер, який закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю "системи керування літальними апаратами". Він з дитинства мріяв стати астронавтом, а вісім років тому став відомий тим, що його відібрали у сотню претендентів для майбутнього польоту на Червону планету. Тоді цю місію організовувала компанія з Нідерландів Mars One, яка зрештою збанкрутувала. Однак Сергій продовжує йти до своєї мети.

"Я все життя йду до цієї мрії. Але треба робити якісь кроки. Можна звичайно просто сидіти на дивані і казати, що я хочу стати астронавтом. Проживаючи в Америці вже декілька років, я працював інженером в маленькій компанії, але працювати там у сфері польотів людини в космос я все ще не міг. І тут була така можливість долучитися до цієї справи на станції", – резюмував Якимов, додавши, що наступним етапом у своїй кар'єрі Сергій бачить роботу в НАСА у Космічний центр в Г'юстоні (Техас), який, зокрема, займається підготовкою астронавтів.

Раніше ми писали, що вчені виявили нові планети, на яких може бути життя.

Вас може зацікавити:

Темпи прискорюються, стає все спекотніше: відомий вчений б'є на сполох через глобальне потепління

Чому на Місяці утворюється мерзла вода: відповідь вчених здивувала світ

Краса, яка захоплює: чудові фото космосу, які здобули престижну премію у Британії