RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Психологічне насильство та домагання: в Україні запровадять нові покарання та штрафи

У Кодексі України про адміністративні правопорушення буде передбачена відповідальність за сексуальні домагання на роботі, а також за умисне вчинення будь-яких діянь фізичного чи психологічного характеру через належність жертви до певної статі чи стереотипні уявлення про соціальні ролі жінок чи чоловіків.

Відповідні зміни передбачає, підтриманий ВРУ у першому читанні, законопроект №8329 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку з ратифікацією Стамбульської конвенції.

Читайте також: Розбив голову телефоном: "Міс Україна Всесвіт" Ганна Неплях розповіла про стосунки з аб'юзером

Згідно з текстом документа, за психологічне чи економічне насильство, спрямоване проти особи через її/його приналежність до певної статі або через стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки чи чоловіка запровадять адміністративну відповідальність. Так, у КУпАП буде впроваджено статтю 173-6 "Насильство за статевою ознакою".

Відповідно до неї, вчинення насильства за ознакою статі, тобто. умисне вчинення будь-яких діянь (дій чи бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру, спрямованих проти осіб через їхню приналежність до певної статі або стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки чи чоловіка в суспільстві, які завдають фізичної, психологічної чи економічної шкоди, чи страждання , передбачатимуть накладення штрафу від 340 до 680 грн або громадські роботи терміном від 20 до 40 годин, або виправні роботи терміном до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт терміном до 10 днів.

Також з'явиться стаття 173-7 "Сексуальні домагання".

Відповідно до якої, сексуальне домагання, тобто. вчинення без згоди особи вербальних, невербальних або фізичних дій сексуального характеру, які не завдали тілесних ушкоджень, метою чи наслідком яких є приниження гідності особи, зокрема шляхом створення залякуваного, ворожого, принизливого чи образливого середовища, та не пов'язані з проникненням у тіло іншої особи тягнуть за собою накладення штрафу від 340 до 850 грн або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин. Якщо такі дії вчинені стосовно особи, яка перебуває у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування, це загрожуватиме штрафом від 850 до 1 190 гривень або громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин.

Також, в документі визначено, що сексуальні домагання - це дії сексуального характеру, які не завдали тілесних ушкоджень, виражені вербально (загрози, залякування, непристойні зауваження), невербально (жести, рухи тіла) або фізично (дотик, поплескування), метою чи наслідком яких є приниження гідності, зокрема, шляхом створення залякуваного, ворожого, принизливого чи образливого середовища, і не пов'язані з проникненням у тіло іншої особи, у тому числі щодо осіб, які перебувають у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування.

Насильство за статевою ознакою - діяння, спрямовані проти осіб через їхню приналежність до певної статі або стереотипні уявлення про соціальну роль жінки чи чоловіка в суспільстві, які завдають або можуть завдати фізичної, сексуальної, психологічної або економічної шкоди, або страждання, у тому числі загрози таких дій, у громадському чи особистому житті.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні збільшили штрафи для іноземців та осіб без громадянства за нелегальне перебування на території країни.

  • Вас також може зацікавити:

"Цих істот хочеться душити, не відпускаючи": Арестович влип у сексистський скандал через цинічні слова про жінок

Я видихнула: після заяв про домашнє насильство колишня дружина Войтенка розповіла про свій стан

Зміни на ринку грального бізнесу України: ЗМІ пояснили як Гетьманцев підігрує лотереям