RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Не варто купувати нові речі, щоб не пошкодувати: яке свято 7 грудня і що заборонено робити

У четвер, 7 грудня, християни вшановують пам'ять святителя Амвросія, який був одним із чотирьох великих латинських Вчителів Церкви.

Про історію свята, традиції та заборони розповідає "Апостроф".

Читайте також: Скільки українці відпочиватимуть у грудні: календар вихідних

Святитель Амвросій навернув у християнство і хрестив святого Августина Аврелія. Амвросій мав сильний авторитет та вплив на політику візантійського імператора Феодосія Великого. Він не дозволив імператору увійти до храму після того, як той наказав вбити повстанців у Фесалонікі та змусив його покаятися і прийняти церковну покуту за свій злочин.

Святитель Амвросій був великим учителем і письменником, написав багато творів з богослов’я, екзегези, етики, історії та гімнографії. Вважається святим західними та східними церквами, його шанування почалося задовго до Великої схизми.

У цей день наші предки намагалися проводити вечір в родинному колі. Розпочинали готуватися до Різдва: жінки прибирали в оселі, а чоловіки різали худобу на святковий стіл.

Наші предки вірили, що на Амвросія не варто влаштовувати гучні гуляння, тому що можна накликати на себе хвороби та нещастя. Також не рекомендувалося придбання нових речей, особливо коштовних, бо вірили, що вони швидко зіпсуються і не принесуть радість.

Нагадаємо, раніше ми публікували церковний календар на грудень.

  • Вас також може зацікавити:

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями