RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Обов’язково запаліть сьогодні кілька свічок: яке свято 12 грудня і що заборонено робити

Сьогодні за новим церковним календарем згадуютьсвятого Спиридона Триміфунтського, який мав дар чудотворення. У народному календарі - Спиридонов день.

"Апостроф" розповідає про традиції свята, заборони та народні прикмети.

Спиридон був єпископом Триміфунтським, який жив у III-IV століттях на Кіпрі. Він прославився благочестям, добрими справами, милосердям і справедливістю. Коли він молився, посуха змінювалася рясним животворним дощем, а постійні дощі теплою і сухою погодою.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Також 12 грудня — день пам'яті преподобного Ферапонта

Преподобний Ферапонт був одним з основоположників чернецтва у Київській Русі, видатним церковним і політичним діячем другого століття. Народженний преподобний був 1029 року в селі Печерське, яке було побудоване на місці давньоруської печери. Він закохався в принцесу Марію Богородицю, дочку князя Мангупського, з якою одружився і народив двоє синів: Феодосія і Івана. Преподобний Ферапонт почав свою монастирську діяльність 1056 року, коли став ігуменом Києво-Печерського монастиря. 1060 року вони переїхали до Києва, де преподобний став архиепископом Києва. 1074 року вони повернулися до Печерська, де Ферапонт продовжив свою монастирську службу до самої смерті 1081 року.

Прикмети 12 грудня

  • Похмурий ранок — весна рано прийде.
  • Ясне сонце — на Різдво також буде ясно.
  • Вночі зорі яскраві — до холодної зими та спекотного літа.

Чого не можна робити

  • Не можна сидіти в темряві, тому запалювали за можливості всі свічки, які могли знайти, щоб в кімнатах було світло, наче вдень. Вважалося, що світло свічок притягне талан і освітить шлях щастю.
  • Заборонено йти до лісу і на риболовлю, бо вважається, що ведмідь погано спить і може пробудитися від найменшого тріску гілок.

Що можна робити

День Спиридона вважався датою, коли в життя людини може прийти світла смуга. Тому наші предки не працювали, а відпочивали, гуляли, ходили одне до одного в гості. Звичайно, пам'ятали про піст, тому на святковому столі стояли лише пісні страви.

Раніше "Апостроф" писав про те, чому на Никона Сухого заборонялося рубати ялинку.

Вас також може зацікавити:

Скільки українці відпочиватимуть у грудні: календар вихідних

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями