RU  UA

Не повернувся з-за кордону - урізати в правах: в ЗСУ жорстко висловились про покарання ухилянтів

Українських громадян, які на тлі воєнного стану виїхали за кордон і не повернулися, щоб стати на захист своєї країни, потрібно позбавляти громадянських прав.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив головний сержант ЗСУ, голова секретаріату ВО "Свобода" Руслан Кошулинський.

Читайте також: Мобілізація втікачів: кого і коли зможуть карати за неповернення до України

Він наголосив, що в Конституції України чітко говориться, що базовим обов’язком є захист своєї держави, тому має бути покарання. Щонайменше - це має бути заборона обіймати посади, керувати в країні і керувати іншими, тобто через право голосувати.

"Після оголошення воєнного стану, після 22 лютого 2022 року, якщо людина виїхала за кордон і не повернулася захищати свою країну, вона має бути позбавлена громадянських прав...", - вважає військовий.

За його словами, українську Конституцію писали люди, які були ворогам країни, які виросли в Радянському Союзі, і мали нашарування в голові, яке звучало так: "Главное, чтобы не было войны", і частина з них - це були романтики-демократи. Однак нині кардинально змінилися умови.

"Ми сьогодні не можемо опиратися на той досвід, який нам передали наші попередники у вигляді суспільного договору, який не працює в тому аспекті, який зараз вимагає війна в Україні. Тобто ми маємо сьогодні думати, як змінити поняття громадянства і зняття громадянства. Ми сьогодні навіть позбавити не можемо", - зауважив він.

Він навів приклад з Ізраїлем, де якщо людина не служила в армії, то має платити більше податків і більше не зможе обіймати державні посади.

"Суспільство, яке постійне воює, ставить у приклад людей, які віддають своє здоров’я і життя заради захисту своєї країни. Тобто є суспільна справедливість. Якщо ми цього не зробимо і не покажемо, що таке добре, а що таке погано, тоді механізм патріотичного налаштування суспільства, яке ще не пішло воювати, тоді питання справедливості буде відсутнє у цих взаєминах. Базове, що має бути в механізмі залучення людей в Збройні сили, це ідеологічна основа", - наголосив Руслан Кошулинський.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, прикордонники назвали кількість втікачів із фальшивими паспортами.

  • Вас також може зацікавити:

Новий гаджет для ухилянтів: перевір свою удачу

Підготовка перед відправкою на фронт: скільки часу мають навчати мобілізованого

Українок під рушницю: для чого нардепи хочуть відправити жінок у ЗСУ