RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Мобілізація втікачів: кого і коли зможуть карати за неповернення до України

В Україні шукають шляхи, щоб повернути українців додому, які виїхали через повномасштабну агресію Росії, і як карати тих, хто залишив країну незаконно. У МВС вивчають міжнародний досвід, а депутати пропонують жорсткі рішення, аж до арешту рахунків та конфіскації майна у порушників.

Чи можливо реалізувати механізм арешту майна, рахунків та мобілізувати чоловіків, які перебувають за кордоном, та притягнути до відповідальності за неповернення до України, пише ТСН.ua з посиланням на коментар адвоката Марини Бекало.

Читайте також: Не лише у спортзалах: у мережі показали відео перевірок ТЦК у Львові та Одесі

За словами адвоката, чоловіки, які перетнули кордон виключно через пункти пропуску після повномасштабного вторгнення, виїхали законно.

затверджений перелік підстав для виїзду в умовах дії правового режиму воєнного стану, і в пунктах перетину надаються документи, що засвідчують обставини правомірності виїзду за кордон. Інше питання, якщо чоловік виїхав на підставі незаконно отриманих документів. Наприклад, отримав корупційним шляхом довідку ВЛК про непридатність до служби", – каже Бекало.

У такому разі, за словами адвоката, вина громадянина має бути доведена у судовому порядку.

Усіх порушників покарати вже не вдасться

Якщо будуть ухвалені зміни до законодавства, якими буде передбачено адміністративну чи кримінальну відповідальність, то такі заходи покарання можуть бути застосовані лише стосовно тих осіб, які вчинили правопорушення вже після ухвалення закону та набрання чинності.

"Про тих, хто виїхав за системою "Шлях", як волонтер, спортсмен чи музикант і не повернувся. Юридичну відповідальність за неповернення законодавством не передбачено. Тільки після доведення провини особи у судовому порядку, можливе застосування покарання у вигляді арешту, штрафів тощо. Тобто у разі ухвалення відповідних змін до законодавства можливий арешт майна та інших активів за процедурою, яка має бути визначена законодавством, і лише за рішенням суду", - зазначила Бекало.

Арештувати майно і рахунки - теж

Адвокат нагадала, що стаття 41 Конституції України гарантує право володіння, користування та розпорядження своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

"А тому, заарештовувати майно та рахунки громадян, лише на підставі їхнього перебування за кордоном, є не лише порушенням конституційних прав, а й прав людини, згідно з міжнародними конвенціями, які Україна ратифікувала", - розповіла Бекало.

Адвокат вважає, що арешт рахунків призведе до негативних наслідків не лише для країни загалом, а й постраждає банківська система, адже громадяни, а це мільйони людей, почнуть виводити свої гроші на закордонні рахунки. Також, за її словами, якщо влада піде шляхом арештів банківських рахунків громадян, які перебувають за кордоном, Україна від цього точно не переможе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що прикордонники спіймали горе-ухилянтів на кордоні з Румунією.

  • Вас також може зацікавити:

"Програма дала збій": під Одесою зі стріляниною схопили ухилянтів, фото

Від дрона не втечеш: на Одещині ухилянти намагалися втекти до Молдови, відео затримання

Пропонував "купити" групу інвалідності: у Києві затримали торговця довідками МСЕК, фото

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.