RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Українські дрони успішніші за санкції: на Заході високо оцінили нову стратегію ЗСУ

Українські безпілотні літальні апарати виявилися успішнішими за санкції у питанні торгівлі енергоресурсами Росії, ніж всі спроби Заходу обмежити ціни та ввести ембарго на російський експорт.

Про це повідомляє видання Spectator.co.uk.

Читайте також: Удар українських БПЛА по Усть-Лугу: чому "пропустила" російська ППО і як це допоможе ЗСУ

Як зазначає видання, Україна веде не одну, а дві гарячі війни проти Росії. Перша, сухопутна війна вздовж лінії фронту, зайшла в глухий кут. Тоді як друга у вигляді ударів безпілотниками та диверсійних рейдів вглиб ворожої території може стати кардинальною стратегією для удару по Росії "там, де їй було б дуже боляче".

Зокрема, минулого тижня два українських дрони-камікадзе вражаюче влучили в нафтогазопереробний завод і нафтоекспортний термінал в Усть-Лузі під Санкт-Петербургом. Удар серйозно послабив можливості РФ виробляти та експортувати нафту, авіаційне пальне та газойль, а також скраплений природний газ. Знадобляться тижні або й місяці, перш ніж нафтопереробний завод повернеться до звичної потужності.

"По суті, ці безпілотники українського виробництва виявилися більш успішними у застосуванні власних насильницьких санкцій щодо торгівлі вуглеводнями Росії, ніж усі невдалі спроби Заходу обмежити ціни та ввести ембарго на російський експорт", - наголошують журналісти.

Саме збереження спроможності Росії експортувати нафту та скраплений газ було основою стратегії президента РФ Володимира Путіна щодо знищення санкцій, і до недавнього часу захищало економіку від найгірших наслідків західної економічної війни. Попри те, що війна зараз поглинає близько 40% державних витрат Кремля, надходження від нафти та газу фактично вищі, ніж до війни, через складну ситуацію на Близькому Сході та атаки хуситів на танкери в Червоному морі. Китай та Індія, підтримувані цинічною міжнаціональною мережею танкерних флотів, багато з яких належать Греції, підтримують поставки російської нафти і надходження нафтодоларів.

Російська вуглеводнева інфраструктура є джерелом економічного життя кремлівської військової машини та кінцевим цільовим середовищем. Насосні станції, LNG-термінали та нафтопереробні заводи - це величезні розгалужені промислові об’єкти, заповнені легкозаймистим продуктом. Тому, з огляду на це, нова стратегія України здатна стати для Росії надто болючою, додає видання.

Нагадаємо, 24 січня у Туапсе Краснодарського краю Російської Федерації сталася потужна "бавовна" на енергетичному об'єкті з подальшою пожежею.

  • Вас також може зацікавити:

У Тулі "прилетіло" в завод з виробництва ЗРК: фото і відео

У Росії лунали вибухи в кількох областях: всі подробиці

У Воронежі сталася потужна "бавовна": фото та відео