RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Звільнення під час війни: які права зараз мають працівники та роботодавці

Під час війни діє дещо інша процедура звільнення з роботи порівняно з довоєнним періодом. Роботодавцеві звільнити працівника стало простіше. Втім, і самому працівникові закон спрощує процедуру звільнення з огляду на воєнний стан.

Інформацію щодо можливих причин звільнення дає сайт Держпраці.

Отже, ініціаторами розірвання трудового договору можуть бути як роботодавці, так і самі працівники. Причому трудовий договір може бути розірваний негайно. Це відбувається в таких випадках:

  • якщо підприємство розташоване в районі бойових дій;
  • якщо є загроза життю і здоров'ю працівників.

Читайте також: Робота з маленькими дітьми: де в Україні готові платити 80 тисяч

Та водночас вимагати негайного звільнення можуть не всі. Зокрема, працівники критичної інфраструктури, або громадяни, які були залучені до суспільно-корисних робіт, не можуть звільнитися негайно. Адже від їхньої роботи буквально залежить виживання регіону або населеного пункту.

Роботодавці, у свою чергу, мають право звільнити найманого працівника навіть під час його тимчасової непрацездатності. При цьому звільнення настає з першого дня виходу працівника на роботу після лікарняного. Але тут також є свої заборони. Не можна таким чином звільняти жінок, які знаходяться у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, та у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років.

Які ще є причини для звільнення працівника

Під час воєнного стану також можуть звільнити працівника через те, що не можуть забезпечити його роботою, яку він мав би виконувати за трудовим договором. Звільнення може настати через:

  • знищення (відсутність) виробничих, організаційних і технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій;
  • відсутність працівника на роботі та інформації щодо причин такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Щоб не звільняти, можуть призупинити дію трудового договору

Якщо через війну роботодавець не може забезпечити працівника роботою, обумовленою трудовим договором, або працівник не може її виконувати, сторони можуть домовитись про призупинення трудового договору. У цьому випадку вони не розривають трудових відносин. Але ініціатор такого призупинення має повідомити іншу сторону про це будь-яким доступним способом.

Ми також повідомляли, що в деяких країнах Європи "мінімалки" з 1 січня підвищили.

  • Вас також може зацікавити:

Допомога з безробіття онлайн: як скористатися послугою в "Дії"

Статус безробітного через "Дію": хто та скільки грошей отримає

Чим займається і скільки заробляє асистент вчителя: відповідь омбудсмена