RU  UA

Маємо не тільки "плюси": що зараз відбувається на передовій

Збройні Сили України наразі знаходяться в безпосередній близькості до Горлівки на Донеччині, що дає їм можливість здійснювати маневри, в тому числі й займати позиції, на яких раніше були росіяни.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Проте, за його словами, поки що рано говорити про звільнення міста. "Це тактична боротьба", - вважає він.

Читайте: Росіяни посилили атаки, за добу – 88 бойових зіткнень: зведення Генштабу і карти

Водночас росіяни намагаються вести міські бої в Авдіївці й не просуватися по вільній місцевості. "Раніше їхньою метою було оточення міста, проте це тягне для них величезні втрати живої сили без жодного результату. Тому вони зараз атакують Авдіївку в лоб", - зазначив Олександр Коваленко, додавши, що у міських боях втрати менші, оскільки там є будівлі, які можна використовувати як прикриття.

Тому, наголосив він, росіяни, в першу чергу, знищують багатоповерхівки, оскільки кожен такий будинок - це, за своєю суттю, висота, з якої можна вести вогонь.

Куп’янський напрямок залишається пріоритетним для агресора й вони намагаються вийти на берег Осколу. "Продовжується тиск на Синьківку, проте там дуже міцний укріпрайон ЗСУ, тому це нелегка задача", - розповів військовий оглядач, пояснивши, що через це окупанти намагаються тиснути в обхід таких районів й одним з таких епізодів було захоплення Крохмального.

Угруповання "Дніпро" на півдні значно підсилилося як особовим складом, так і технікою. Наразі окупанти вже мають там майже 70 тисяч "штиків" за останні два тижні отримали додатково близько 100 бронемашин.

"Там постійно працює наша артилерія і дрони. Знищується досить багато техніки. Це говорить про те, що Теплинський (командувач угруповання "Дніпро" генерал-полковник Михайло Теплинський - "Апостроф") отримав завдання до виборів Путіна відбити плацдарм на лівому березі", - вважає він.

У Криму, який, в основному, використовується для транзиту, знаходиться група військ чисельністю 12 тисяч.

Як, своєю чергою розповів начальник штабу артилерії 5 бригади "Рубіж" Денис Нагорний, біля Бахмуту ворог продовжує штурмувати наші позиції, застосовуючи, зокрема, й хімічну зброю.

"За минулий рік було більше 500 випадків. В цьому році було 3 випадки застосування сльозогінного газу. Як правило, це робиться під артилерійський обстріл", - розповів начштабу, додавши, що українські бійці мають засоби захисту та продовжують бойові дії.

Росіяни намагалися мінувати дронами логістичні шляхи ЗСУ, проте українські бійці борються з цим за допомогою дронових рушниць та мобільних підрозділів ППО.

Але боєприпасів вистачає тільки для оборони, - наголосив Денис Нагорний. "Ми використовуємо синергію з ротами ударних БПЛА. Якщо гармату не можна вбити артилерією, то викликаємо дронщиків. Намагаємося працювати на якість мінімальною кількістю боєприпасів", - розповів він.

Також він зауважив, що більшість атак проводится особовим складом окупантів без підтримки бронетехніки й приблизно 90% солдатів назавжди "залишається в посадках". Але особового складу у них дуже багато, тому росіяни "косплеять" "тактику Вагнера" - "м’ясні штурми".

З нового озброєння у росіян, в основному, засоби РЕБ, а переважна більшість всіх засобів - це стара розконсервована техніка, якої у агресора ще доволі багато. Скажімо, вони вже перейшли на гаубиці 50-х років минулого сторіччя.

"По РЕБ ми росіянам програємо. Проте ми просунулися в застосування FPV-дронів. Тут ми попереду", - розповів Денис Нагорний.

Нагадаємо, що війська РФ активізувалися на Харківщині, але навряд чи зможуть перетворити свої імовірні тактичні досягнення в районі Куп'янська на більш широкі механізовані маневри, необхідні для значущого просування.

  • Вас може зацікавити:

ЗСУ зробили "хорошими" понад тисячу окупантів: оновлені дані про втрати РФ

Світло – від генераторів, тепло – на камери пропагандистів: як живуть окуповані міста Донеччини і Луганщини

Ворог б’є з усього, що має в арсеналі: як виживає прифронтова зона на Запоріжжі