RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як будуть карати ухилянтів: в новому проєкті закону про мобілізацію передбачено жорсткі заходи

Новий законопроєкт про мобілізацію, направлений до Верховної Ради у вівторок, 30 січня, пропонує затримувати військовозобов'язаних чи резервістів, якщо ті не з'являться до військкомату у визначений у повістці термін.

Про це свідчить інформація на парламентському сайті.

Так, відповідно до пропозицій законопроєкту, якщо військовозобов'язаний чи резервіст не з'явиться протягом встановленого терміну до ТЦК, його можуть затримати та доставити туди протягом 15 діб. У випадку, якщо затримання неможливе, можуть бути вжиті заходи впливу через суд.

Втім, до таких дій ТЦК вдаватимуться не одразу – спершу вони "нагадуватимуть" громадянину про військовий обов'язок протягом п'яти днів в електронній формі (якщо громадянин зареєстрований в електронному кабінеті військовозобов'язаного) або в паперовій формі рекомендованим листом поштою.

Днем отримання вимоги вважатиметься:

  • день вручення вимоги під розписку;
  • день отримання військкоматом повідомлення про доставлення вимоги до електронного кабінету;
  • день проставлення на пошті відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин.

Після отримання вимоги військовозобов'язаний буде мати 10 календарних днів, щоб з'явитися до ТЦК.

Читайте також: Термін служби, відпустки та "походи" в ТЦК: Кабмін передав до Ради оновлений законопроєкт щодо мобілізації

Якщо після цих дій військовозобов'язаний так і не з'явиться до ТЦК, військкомат може звернутися до суду задля вжиття таких заходів щодо порушника:

  • тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
  • тимчасове обмеження праві керування транспортними засобами;
  • арешт на кошти та інші цінності, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках та інших фінустановах, або на електронні гроші на електронних гаманцях.

При цьому, вимога ТЦК також може бути відкликана, якщо військовозобов'язаний виконає вимоги у повному обсязі та прибуде до ТЦК. Або ж рішенням суду вимоги ТЦК будуть визнані, як неправомірні. Також за громадянами залишається право на оскарження обмежень у судовому порядку.

Раніше ми публікували всі деталі оновленого законопроєкту від Кабміну.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізаційний вік в Україні можуть знизити: до чого призведе ухвалення нового закону

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Не 30 і не 50 років: генерал назвав ідеальний вік воїнів в Україні

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.