RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Стрітення Господнє 2024: історія свята та головні заборони

Через перехід ПЦУ на новоюліанський календар дата Стрітення Господнього у 2024 році змістилася - православні віряни святкуватимуть цю подію у п'ятницю, 2 лютого.

Про історію та заборони цього дня розповідає "Апостроф".

Вважається, що саме на Стрітення Діва Марія та її чоловік Йосип принесли новонародженого Ісуса до храму, щоб подякувати Господу та вперше показали його людям.

Там їх чекав Симеон Богоприйнятний, який став символом народу. Йому було вже 300 років і він чекав на зустріч з Ісусом. Коли чоловік взяв на руки малюка, то одразу помер. Цим самим він визнав у Христі Визволителя, про якого йшлося у пророцтві.

У старослов'янській мові "стрітення" перекладається як "радість" або "зустріч", і саме так називається це свято. Його історія має свої корені ще з III-IV століть. В той період вперше згадуються у творах відомості про святкування Стрітення. Офіційно це свято було визнано в Візантійській імперії у 542 році під час правління імператора Юстиніана.

Читайте також: Церковний календар на лютий: коли Стрітення Господнє у 2024 році

Подібне до Стрітення свято відзначали на українських землях ще в дохристиянські часи, і називали його Громовиця, Стріщення або Зимобір. В народі вважали, що цього дня зима відступає, а літо вступає в свої права. Літо і зима вважалися двома сутностями, які зустрічаються і починаються сперечатися між собою. Тому в цей період погода часто різко змінюється. За народним віруванням, якщо ввечері стає тепліше, то перемагає літо, і воно пануватиме до наступної зими.

Із поширенням християнства на українських землях, давнє свято переплелося з новим, приносячи з собою нові традиції. Зокрема, в цей день віряни обов'язково відвідують церкву. На Стрітення Господнє традиційно проводять освячення води та свічок, останні називають "громичними". Важливою традицією є запалювання цих свічок під час грози, із вірою захистити своє життя і худобу. Воду потрібно набрати до нового посуду, який ще не використовувався. Цю посудину потрібно принести додому і зберігати та використовувати за необхідності – наприклад, під час хвороб.

Заборони на Стрітення

  • не можна прати, прибирати, мити посуд, копати землю, саджати рослини;
  • не можна фізично працювати;
  • заборонено лаятися, лихословити, конфліктувати, бажати зла іншим;
  • не можна їхати у дальню дорогу;
  • заборонено вживати алкогольні напої;
  • освячену воду не можна виливати;
  • не можна купатися у лазні;

Раніше ми писали, коли відпочиватимуть українці у лютому.

  • Вас може зацікавити:

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Коли сіяти розсаду у лютому 2024 року: місячний календар городника

Місячний календар 2024: коли в лютому будуть небезпечні та сприятливі дні