RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

На лівому березі Дніпра окупанти втрачають в атаках до 70% солдат: нові карти боїв

Учорашній день 2 лютого проходив у позиційних боях на всіх основних напрямках фронту. На деяких ділянках є незначне просування російських військових, проте переважно сили рівні. При цьому на лівому березі Дніпра всі атаки окупантів виявилися безуспішними. Російські війська зазнають там величезних втрат – до 70% солдатів при кожній атаці.

Про події на фронті повідомляє "Апостроф" із посиланням на дані Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Є критична нестача снарядів: Україна звернулася до своїх союзників

Схід України. Операція №1 - Луганська область

На сході України, в рамках операції у Луганській області, 2 лютого відбувалися позиційні бої на напрямі Куп'янська, проте змін у лінії фронту у цьому секторі не фіксувалося. Російські та українські джерела повідомляли про продовження позиційних боїв на північний схід від Куп'янська, поблизу Сіньківки, а також на південний схід від Куп'янська, в районі Іванівки, Табаївки, Крохмального та Берестового.

За словами представника Східного угруповання ЗСУ, капітана Іллі Євлаша, на напрямі Куп'янська у росіян зосереджено 40 тис. особового складу, 500 танків, 650 БМП, 430 артилерійських систем та понад 150 систем РСЗВ. Загальна чисельність російських військових на Куп'янському та Лиманському напрямах оцінюється у 57 тисяч.

При цьому українські офіційні особи та джерела раніше повідомляли, що до жовтня 2023 року війська РФ зосередили близько 100 тис. особового складу на напрямках Куп'янська та Лимана.

Аналітики припускають, що капітан Євлаш міг мати на увазі географічно меншу ділянку прифронтової зони, ніж вказували інші українські джерела. Повідомляється, що війська РФ продовжували наступ з посиленими локалізованими діями на рубежі Куп'янськ – Сватове – Кремінна.

Повідомляється, що російські окупанти трохи просунулися на захід від Кремінної. Російські воєнкори стверджували 1 і 2 лютого, що російські війська, нібито, просунулися приблизно на 2-2,5 кілометра у напрямку Тернів та Ямполівки (обидва населені пункти на захід від Кремінної) за останні кілька днів. Один блогер навіть стверджував, що російські війська знаходяться на відстані 2 км від Тернова.

Проте експерти ISW не виявили візуальних підтверджень цих тверджень.

Згідно зі звітом, російські та українські джерела повідомляли, що продовжуються позиційні бої на захід від Кремінної.

Операція №2 - Донецька область

2 лютого тривали активні позиційні зіткнення на околицях Бахмута, незважаючи на це, змін у лінії фронту офіційно не зафіксовано.

За даними звіту, "російські та українські джерела стверджують, що позиційні бої йшли на північний схід від Бахмута в районі Білогорівки (21 км на північний схід від Бахмута), на південний захід від Бахмута в районі Богданівки, на захід від Бахмута районі Івановського та на південний захід Бахмута в районі Кліщіївки”.

2 лютого в ході інтенсивних позиційних боїв у районі Авдіївки російські війська просунулися у напрямку північного сходу та на південь від міста. За геолокаційними даними, опублікованими цього числа, окупанти перемістилися в дачні райони безпосередньо на північний схід від Авдіївки. Додаткові знімки, опубліковані 1 лютого, свідчать про просування військ РФ на схід від Досвідченого, що знаходиться на південь від Авдіївки.

У звітах наголошується, що 1 і 2 лютого російські російські воєнкори стверджували ніби війська РФ досягли найпівденнішого житлового району Авдіївки і просунулися на відстань до 1,25 кілометра в районі Авдіївського кар'єру. Різні джерела, включаючи російські та українські, повідомляли про позиційні бої, що продовжуються, на північний захід від Авдіївки поблизу Степового, а також в районі Авдіївського коксохімічного заводу на північно-західній околиці міста. Також фіксувалися зіткнення на крайньому півдні Авдіївки, на південному заході від міста та на південний захід від Авдіївки, неподалік Першотравневого та Невельського.

2 лютого також тривали інтенсивні позиційні зіткнення на захід і на південний захід від Донецька, проте повідомлень про зміни на передовій немає. Згідно з заявою російського "військового кореспондента", окупанти, ймовірно, просунулися на відстань до 1 кілометра у бік Курахового (на захід від Донецька), хоча експерти ISW не виявили жодних доказів, які б підтверджували це твердження.

Інформація з російських та українських джерел вказує, що позиційні бої йшли на захід від Донецька, в районах Красногорівки та Георгіївки, а також на південний захід від міста, в районах Новомихайлівки.

"Південна вісь"

Російські війська нещодавно підтвердили початок настання у районі прикордонної зони Донецької та Запорізької областей. Згідно з геолокаційними даними, опублікованими 30 січня, російські війська рухалися на північ від Приютного (південно-схід від Великої Новосілки).

Російські воєнкори стверджували, що війська РФ подолали відстань до 2 кілометрів на північ від Приютного, хоча експерти ISW візуально не виявили підтверджень цих заяв.

Відомості від українських та російських джерел свідчать про продовження позиційних боїв на південь від Великої Новосілки, біля Старомайорського, а також на південному заході від Великої Новосілки, в районі Золотої Ниви.

На заході Запорізької області 2 лютого тривали позиційні бої, однак змін у лінії фронту у цьому районі не підтверджено. Російські джерела заявляли, що війська РФ просуваються на захід від Вербового, тоді як українські військові, згідно з даними, трохи просунулися на північний захід від Вербового (на схід від Роботино). Проте експерти ISW наголошують на відсутності візуального підтвердження цих російських заяв.

За даними українських та російських джерел, позиційні бойові дії тривали в районі Роботино, Вербового та Новофедорівки (на північний схід від Роботино).

Згідно з російським "військовим кореспондентом", українські безпілотники в районі Роботино створюють чималі проблеми для військ РФ. Інший блогер стверджував, що російські війська зазнають нестачі систем радіоелектронної боротьби (РЕБ) в районі Роботино.

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, східну (лівобережну) частину Херсонської області російські війська атакували безуспішно. Повідомляється, що частини російської 104-ї дивізії ВДВ продовжують діяти поблизу Кринок.

За словами представника Південного оперативного командування ЗСУ, полковника Наталії Гуменюк, на східному березі Дніпра у Запорізькій та Херсонській областях перебуває понад 70 тисяч російських військовослужбовців, а також сотні одиниць озброєння та техніки. Вона зазначила, що не всі ці війська РФ зосереджені вздовж лінії фронту, а багато хто розташований глибше в тилу.

Також Гуменюк заявила, що російські війська втрачають до 70% особового складу у кожній ударній групі на східному березі Дніпра, проте здатні легко поповнювати підрозділи, здійснюючи переміщення особового складу з тилу на фронт.

"ISW продовжує оцінювати, що темпи російських наступальних операцій в Україні і кампанія прихованої мобілізації Росії, що триває, дозволяють російським силам відновлюватися після втрат і проводити регулярні ротації на оперативному рівні", - йдеться у звіті.

Як заявив речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, дані супутникових знімків, отримані 2 лютого, підтверджують, що удар, здійснений українськими збройними силами 31 січня по авіабазі Бельбек в окупованому Севастополі, призвів до пошкодження щонайменше трьох літаків. За словами Наталії Гуменюк, 2 лютого також було заявлено, що через удар по російському корвету "Івановець" неподалік озера Донузлав у ніч на 1 лютого можлива загибель всього екіпажу з 40 російських моряків, хоча точна кількість загиблих, як і раніше, залишається невідомою.

Раніше ми повідомляли, що ЗСУ має успіхи на південному фронті.

  • Вас також може зацікавити:

У Кобзона знову аншлаг: оновлені дані про втрати РФ

Танкісти ЗСУ знищують ворога скрізь, де можна: кадри

На передовій знову "гаряче": останні новини та оновлені втрати армії Росії