RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Не давайте сьогодні в борг, щоб потім не шкодувати: яке свято 6 лютого, прикмети і заборони

У православному календарі 6 лютого є днем пам'яті святого Вукола Смірнського та святителя Фотія.

Історія

Вукол Смірнський був раннім християнським єпископом з міста Міра (наразі - Туреччина). Він був ув'язнений, зазнавав тортур в часи переслідування християн імператором Діоклетіаном, але був звільнений під час правління Костянтина. Було повір'я, що він брав участь у першому Нікеїському соборі, де вдарив єретика Арія. Його поховали у церкві в Мірі, а у 1087 році моряки вкрали його мощі й відвезли до Італії; місце, де опинилися його мощі (у місті Барі) стало центром паломництва.

Фото: Святий Вукол

Читайте також: Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Святий Фотій Великий був патріархом Константинополя двічі, вважається одним з найвидатніших патріархів міста. Його сім'я зазнала переслідувань. Сам Фотій з юності служив імперським секретарем, а патріархом став після того, як попереднього було усунуто рішенням імператора. Фотій був мирянином під час призначення, і хотів бути ченцем, але за 6 днів пройшов всі необхідні для посади ступені священства. Вдруге він став патріархом, коли попередній сам обрав його наступником, тоді він примирився з Папою, який скасував йому анафему, провів Вселенський Собор, який відхилив додаток до Символу віри про походження Святого Духа від Отця і Сина. Є автором таких творів з теології як "Бібліотека", "Містагогія" і "Амфілохії".

Фото: Святий Фотій

Прикмети

Наші предки вважали, що морозна погода 6 лютого була до теплої весни. Якщо в цей день небо було фіолетовим під час сходу сонця – це було до ясної погоди. Якщо коти спали на теплому і прикривали лапками ніс - скоро буде мороз.

В цей день було заведено молитися Вуколу. Просили зазвичай зміцнення здоров'я, зцілення від хвороб для себе чи рідних.

Заборони

6 лютого не можна давати в борг, адже із ресурсом можна віддати частку свого талану. Заборонялось виносити сміття — адже можна винести з життя радість. Конфлікт у цей день міг затягуватися надовго, і зрештою зіпсувати відносини.

Як повідомляв "Апостроф", цього року християни святкуватимуть Воскресіння Ісуса Христа 5 травня, тому Великий піст розпочнеться 18 березня.

· Також вас може зацікавити:

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят