RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Великий піст у 2024 році за новим календарем: дати та головні заборони

Дата Великого посту завжди залежить від дати святкування Великодня й оскільки цього року християни східного обряду святкуватимуть Воскресіння Ісуса Христа 5 травня, тому Великий піст розпочнеться за 7 тижнів до події, тобто 18 березня й триватиме він 48 днів.

Про це пише "Апостроф".

Ця дата буде однаковою для віруючих, які користуються старим, юліанським, та новоюліанським календарем, бо Великдень не належить до неперехідних постійних свят.

Читайте: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Великий піст є найбільшим та найсуворішим обмеженням, якого дотримуються віряни. Кожний тиждень Великого посту має свій зміст, присвячений події або святому: Торжество Православ'я, Григорія Палами, Хрестопоклонний, Іоанна Лествичника, Марії Єгипетської, Вхід Господній в Єрусалим, але найсуворіші - перший тиждень посту та сьомий.

Під час посту заборонені продукти тваринного походження - м'ясо, риба (за винятком деяких днів), яйця, молочні продукти. Можна їсти тільки рослинну їжу, іноді з додаванням олії. В певні дні також можна випити трохи вина.

Вважається, що під час посту люди долучаються до духовного і згадують про поневіряння Ісуса в пустелі, коли він відмовлявся від їжі, щоб наблизитися до Бога.

Під час посту дозволяються овочі свіжі та мариновані, квашені та солоні, фрукти, ягоди, зелень, каші з круп, приготовані без олії, макарони та бобові, житній хліб, продукти з сої, горіхи, сухофрукти, насіння, гриби, мед, гіркий шоколад, халва, мармелад, варення, чаї, компоти, квас, кисіль, в деякі дні - олія.

У перший день Великого посту і Страсну п'ятницю не вживають м'ясні та молочні продукти та яйця. У перший тиждень Великого посту та Страсний тиждень не можна вживати м'ясні продукти. У понеділок, середу та п'ятницю не споживають м'ясні продукти, а ось у вівторок та четвер дозволено їсти усе. У суботи, крім Страсної, та неділі також можна вживати усі страви.

У дні посту християни багато моляться, частіше відвідують церкву. Хто не має можливості відвідувати церкву - щодня моляться вдома, читають Біблію.

Під забороною в піст веселощі, сварки, весілля, вечірки, лихослів'я, шкідливі звички, вживання алкогольних напоїв.

Утім, варто пам'ятати, що обмеження в їжі можуть негативно вплинути на здоров'я, можна не дотримуватися посту людям похилого віку, хворим, маленьким дітям, вагітним і жінкам, що годують, а також людям, які зайняті важкою фізичною працею.

Нагадаємо, раніше ми писали 10 головних правил Великого посту та 5 сильних молитов, які потрібно читати.

  • Вас може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату