RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Раді "забракували" законопроєкт про мобілізацію: що не так з документом

5 лютого Комітет з питань антикорупційної політики Верховної Ради знову визнав новий урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію таким, що несе корупційні ризики.

Про це розповіла учасниця Комітету ВРУ Вікторія Сюмар.

Читайте також: Чи будуть в Україні призивати засуджених: в Раді вказали на два важливих моменти мобілізації

За її словами, відповідне рішення ухвалили у зв'язку з тим, що уряд визначатиме, хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронювання, а хто - підлягатиме мобілізації. Ще Кабінет міністрів міг посилити обмеження виїзду за кордон для решти категорій "без жодної чіткості".

Ще виявили неясність, які документи необхідні для доглядальників за особами з інвалідністю, для доведення факту догляду.

Окрім того, ще помітили загрозу ризиків під час накладання стягнення за невідкриття військовозобов'язаним електронного кабінету. Так, за нормами, ТЦК матиме право передавати дані тих, хто кабінет не відкрив, у поліцію, де правоохоронці виписуватимуть протоколи про порушення.

"Все виписано знову нечітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції. Ми запропонували, як його доопрацювати", - повідомила Сюмар.

Ще Міністерство оборони й Генеральний штаб ЗСУ "фактично визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців - декларативна". Оскільки військовий отримує право тільки написати рапорт про звільнення. Тоді як рішення, кого і коли мають демобілізовувати - ухвалюватиме Ставка верховного головнокомандувача.

"Допоки армія є "квитком в один кінець" із декларативним рапортом через 36 місяців, мотивації щодо служби буде ще менше", - зауважила нардеп.

Варто додати, що у попередньому проєкті закону про мобілізацію, який відкликали, комітет ВРУ теж виявив проблемні норми, які могли призвести до корупційних ризиків.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми публікували всі деталі оновленого законопроєкту від Кабміну.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Чи можна перевестись на іншу посаду після рекрутингу: відповідь Міноборони

Мобілізація триває: в Раді пояснили, чому в селах забирають до війська більше чоловіків