RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Дистанційне вручення повістки: що загрожує тим, хто не піде до ТЦК

Тепер чоловіки, котрі перебувають за кордоном, також зможуть отримати повістку.

Про це повідомляє ТСН.

Читайте також: Рада підтримала законопроект про мобілізацію у першому читанні: як голосували нардепи

Верховна Рада України ухвалила оновлений законопроект №10449 про посилення мобілізації у першому читанні. Він передбачає вручення повісток через електронний кабінет, а також покарання для ухилянтів: примусове доставлення до ТЦК, арешт рахунків у банках та позбавлення права керування автомобілем.

Електронні повістки

В законопроекті № 10449 визначено порядок вручення повісток через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста. Відтак на кожного призовника (а також військовозобов’язаного та резервіста) покладається персональний обов’язок реєструвати такий е-кабінет.

У створеному електронному кабінеті відображатиметься облікова інформація про громадян. Електронна повістка повинна мати наступну інформацію:

  • ПІБ та дата народження громадянина;
  • Найменування ТЦК СП, що видав повістку;
  • Мета виклику до ТЦК СП;
  • Місце, день і часу явки за викликом;
  • Підпис (зокрема, електронний цифровий підпис) посадової особи ТЦК СП, яка видала (або сформувала) повістку;
  • Реєстраційний номер повістки;
  • Роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

Новий формат вручення е-повісток

В матеріалі ТСН адвокатка Марина Бекало пояснила: якщо повістка надсилається через електронний кабінет, то днем вручення повістки буде вважатися час отримання електронного сповіщення в ТЦК СП про її доставлення. Або в робочий день, наступний за днем її відправлення, незалежно від надходження до ТЦК СП повідомлення про її доставлення.

"У такому разі повістка, надіслана через електронний кабінет, буде вважатися врученою", — зазначила адвокатка.

Неприбуття до ТЦК СП по повістці

Законопроект визначає кілька поважних причин, чому громадянин може не прибути до ТЦК СП за повісткою:

  • перешкода стихійного характеру,
  • хвороба громадянина,
  • дії країни-агресора
  • інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

В такому разі необхідно сповістити ТЦК СП про причини неприбуття. Зробити це варто не пізніше трьох днів від дати прибуття до ТЦК СП, що зазначена в повістці.

Повістки надійдуть і тим чоловікам, що перебувають за кордоном

Якщо військовозобов’язаний чоловік призовного віку виїхав з України до повномасштабного вторгнення, він також отримає повістку в е-кабінет. Адже виїзд та перебування за кордоном не належить до переліку поважних причин для неявки.

"Цей обов'язок стосується всіх громадян — чоловіків віком від 18 до 60 років. Ті, хто виїхав давно за кордон — не виключення", — зазначила Марина Бекало.

Відповідальність за неявку

ТЦК СП буде розцінювати неприбуття як порушення законодавства про мобілізацію. Це передбачає не лише адміністративний штраф за ст. 210-1 КУпАП, а й також застосування засобів впливу на порушника. Зокрема це може бути адміністративне затримання поліцією з метою примусового доставлення до ТЦК СП.

В ситуації, коли адміністративне затримання поліцією не буде реалізоване протягом 15 днів, ТЦК СП виносить письмову вимогу з'явитися до нього, яку надсилає через електронний кабінет або поштою.

У разі невиконання вимоги, ТЦК СП звертається до суду із заявою щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортним засобом, накладення арешту на кошти та інші цінності. Це також стосується платіжних систем, електронних гаманців чи рахунків у цінних паперах. Строк арешту може тривати до виконання зобов’язань за такою вимогою.

У випадку, коли чоловік перебуває за кордоном та відмовляється прибути до ТЦК СП за повісткою, арешт буде торкатися лише рахунків українських банків, а не іноземних.

"Адже рішення українського суду про арешт банківських рахунків реалізувати за кордоном дуже складно. Це можливо тільки відносно тих, хто перебуває в санкційних списках, є підозрюваними в міжнародному тероризмі і так далі", — розповіла Марина Бекало.

Нагадаємо, “Апостроф” вже писав про те, які санкції готують чоловікам, що виїхали з України.

  • Вас також може зацікавити:

Відстрочка від мобілізації: повний список тих, хто зможе отримати за новим законопроєктом

Чи будуть в Україні призивати засуджених: в Раді вказали на два важливих моменти мобілізації

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання