RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні в рази зростуть страхові суми у випадку аварій: озвучено суми відшкодувань

З 2025 року на українських автовласників чекають зміни в царині страхування.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Бензин в Україні може подорожчати: в чому причина

У Верховній Раді вже прийнятий в першому читанні законопроєкт №8300 про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) і незабаром документ буде ухвалено в цілому як закон.

Пропоновані зміни на ринку автострахування пов’язані з необхідністю наближення вітчизняного законодавства до європейського відповідно до угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Зокрема, законопроєкт передбачає значне збільшення страхових сум. Наразі ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю громадян, становить 320 тисяч гривень на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих; за шкоду, заподіяну майну потерпілих, - 160 тисяч гривень на одного потерпілого, але не більше 800 тисяч гривень на одну страхову подію.

Відповідно протягом двох наступних років з моменту набуття законом чинності (очікується, що це будуть 2026-2027 роки) граничні розміри відшкодування за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб поступово збільшаться до 1,25 мільйона гривень на одного потерпілого та 20 мільйонів гривень на один страховий випадок, незалежно від кількості потерпілих осіб. А за шкоду, завдану майну, - до 2,5 мільйонів гривень на один страховий випадок, незалежно від кількості потерпілих. Після вступу України до Євросоюзу відбудеться нова хвиля підвищень максимальних розмірів відшкодувань, під час якої вони мають досягти рівня ЄС.

Згідно з законопроєктом, максимальні компенсації за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб, повинні зрости до не менше як до 32 мільйонів гривень на одну особу та 160 мільйонів гривень на один страховий випадок, незалежно від кількості потерпілих осіб. А за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, - до 32 мільйонів гривень на один страховий випадок, незалежно від кількості потерпілих.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Страхування авто "злетить": українцям готують нові правила

  • Вас також може зацікавити:

Як знизити витрату палива в авто: топ-10 лайфхаків для водіїв

Смертельна ДТП в в Києві: авто наїхало на жінку на парковці, поліція почала розслідування

Які авто підпадають в Україні під транспортний податок: опубліковано перелік