RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Раз на чотири роки: чому в Касіянів день краще не виходити з дому і що треба зробити

Раз на чотири роки у переступний рік, 29 лютого, православні віряни відзначають день пам’яті святого Касіяна - у цей день не варто починати нових справ, оскільки розвиток буде невдалим.

Про історію, традиції та прикмети у цей день розповідає "Апостроф".

Святий Касіян є важливою особистістю у християнській історії. Народився він у Римській імперії у 360 році в області Скіфії, що розташовувалася на північному узбережжі Чорного моря та нижньому Дунаю. Він був досить освіченим чоловіком, прийняв чернецький постриг і відправився до Палестини, де він присвятив багато часу аскетичним подвигам.

Після свого паломництва, Святий Касіян разом зі своїм духовним братом Германом подорожував по Фіваїді та Скитській пустелі. Після собору під Дубом у 403 році, який відсторонив від влади святого Іоанна, кліри Константинополя вирішили направити преподобного до Рима. У Константинополі Іван Касіян зустрівся зі святим Іваном Золотоустим.

Після переїзду до Галії, він оселився у місті Массилії (сучасний Марсель), де заснував два монастирі - для чоловіків і для жінок. У 20-х роках V століття він розробив правила для цих монастирів, де монахи та монахині живуть разом.

Касіян залишив по собі 12 власноруч написаних книг "Про влаштування монастирів" палестинських і єгипетських монастирів. Його розмови з пустельниками надихнули на заснування спільних монастирів і познайомили людей з духом подвижництва православного Сходу.

У народних приповідках та легендах Київщини та Лівобережжя святий Касіян часто представляється як сувора і сердита особистість. Знаменитий вислів "Чому ти Касіяном дивишся!" вживається, коли діти дивляться на людей з-під лоба. У фольклорних творах його зображують з довгими віями та бровами, злим поглядом, що підкреслює його сердитий характер.

Читайте також: Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

У Православній церкві день святого Касіяна припадає на 29 лютого, тобто лише раз на чотири роки.

Прикмети 29 лютого

  • туман чи сніг вказують на гарний урожай;
  • тріщить ліс — до морозів;
  • хмари високо на небі — весна буде сонячною;

Заборони 29 лютого

У цей день найкраще відпочити від важливих або важких справ, аби уникнути уваги заздрісного Касіяна. Цей день вважається несприятливим і дуже небезпечним, оскільки він настає лише раз на чотири роки. Згідно з народними прикметами, будь-які задуми чи дії, здійснені у цей день, можуть завершитися невдачею. Люди навіть уникали виходу на вулицю, щоб уникнути можливих нещасть.

За повір'ями, Касіян має владу над вітрами, яких він утримує у 12 кайданах, та зачиненими за 12 замками. Тому часто в цей день випадала вітряна погода. Предки вірили, що це сам Касіян розважається. Люди проводили цей день вдома, поряд із рідними та близькими, уникаючи важливих справ.

Раніше ми писали, коли почнеться Великий піст в 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Церковний календар на березень-2024: що і коли відзначатимемо за новим і старим стилями