RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Дорогі покупки відкладіть на інший день: яке свято 28 березня і що не можна робити

28 березня за церковним календарем відзначається день пам’яті преподобного Іларіона Нового. В цей день не варто підіймати монетки з підлоги чи витрачати великі кошти. Натомість краще прибрати в оселі та сходити до лазні чи сауни.

Тому далі "Апостроф" розкаже головні прикмети, традиції та заборони дня.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Історія дня

Преподобний Іларіон Новий, який жив у VIII столітті, був визначною постаттю серед християнських аскетів. Він походив з Кападокії, де з ранніх років опанував знання Святого Письма. У віці двадцяти років Іларіон вирішив залишити своє колишнє життя, включаючи сім'ю та матеріальні блага, аби вступити до монастиря поблизу Візантії. Його духовним наставником став святий Григорій Декаполит.

Іларіон шукав натхнення в життєвому шляху преподобного Іларіона Великого, тому це і принесло йому прізвисько "Новий". Він прославився завдяки своєму аскетизму, постійним молитвам та суворому дотриманню чернечих обов'язків. Згодом Іларіон став ігуменом монастиря Пелекита, де він був відомий своїм даром до зцілень та здатністю виганяти демонів.

Пізніше Іларіон зазнав переслідувань за свою відданість вшануванню святих образів. Його арештували та піддали тортурам за відмову відкинути віру у святість ікон. Після смерті Лева на трон зійшов Михайло II, який наказав звільнити Іларіона. В останні роки життя він провів у затишній келії, де продовжував свою духовну практику.

Прикмети

В цей день особливу силу мають наступні прикмети:

  • Ластівки почали вити гнізда біля будинків - до прохолодного літа.
  • Кішка спить та ховає ніс - до морозів.
  • Вдень дощить - до багатого урожаю.

Що не потрібно робити

В цей день дівчатам заборонялося підіймати з землі монетки, вважалося, що це може накликати самотність. Сьогодні також заборонено вживати алкогольні напої, адже тоді людина все життя стикатиметься з бідами. Не гупайте дверима, адже тоді до будинку завітає нещастя та хвороби.

Крім того, сьогодні варто уникати великих фінансових витрат, інакше втратите все, що маєте.

Що варто зробити

Сьогоднішній день вважається вдалим для того, щоб поприбирати. Той, хто очистить будинок в цей день, зможе також прибрати з оселі негативну енергію. Сьогодні також радять сходити до лазні чи сауни.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли Великдень у 2024 році за новим календарем.

  • Вас також може зацікавити:

Що готують замість паски на католицький Великдень: святковий рецепт, який варто спробувати

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Хто відзначає Великдень 31 березня і чому дати відрізняються у католиків і православних