RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Коли Великдень у 2024 році за новим календарем: дати свята в різних конфесій

На початку осені минулого року християни східного обряду перейшли на новий календар. У зв'язку з цим фіксовані свята тепер збігаються зі святами християн західного обряду. Однак святкування Великодня відбуватиметься не в один день.

"Апостроф" публікує, у які дати випадає свято Великодня у різних конфесій.

Читайте також: Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Святкування Великодня 2024 у різних конфесій

Починаючи з 1 вересня 2023-го нерухомі свята православної церкви України та УГКЦ зсунулися на 13 днів. Саме на такий період юліанський календар "запізнюється" проти григоріанського. Однак існують відмінності між православним та католицьким календарем, оскільки Православна церква України та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, а не григоріанський календар.

Відмінності - в обрахунку пасхалій. Окрім нерухомих свят, що святкуються одночасно, є церковні дати, котрі не фіксовані, а час відзначення пов'язаний з першим весняним повним місяцем. Великдень є основним святом у християн, що відзначається у залежності від місячного циклу.

Перші про перехід на новий для українських вірян календар оголосили в УГКЦ. При цьому рішення про перехід на новоюліанський календар є необов'язковим, а добровільним в УГКЦ.

Разом із переходом сталих дат збереглась юліанська пасхалія - римо-католицький Великдень не збігатиметься з греко-католицьким святкуванням.

Згодом Православна церква України теж перейшла на новоюліанський календар. Перехід теж був добровільним.

Новоюліанський календар - це суміш григоріанського календаря з юліанською пасхалією, запропонований сербським астрономом і фізиком. Використання затвердив у 1923-му Вселенський патріарх Мелетій IV. Зараз його активно застосовують у православній церкві, адже дозволяє усунути розбіжності цивільного (григоріанського) і церковного календаря, однак лише щодо фіксованих дат.

Згідно з Біблією, Великдень наставав після розп'яття Ісуса, що сталось в часі Песаху, що починають відзначати на 14-ту добу місяця нісана.

Цю дату святкували не один день, а цілий тиждень: традиція перейшла у християнство, де Великодня неділя не - завершення свята, а лише початок великоднього тижня.

Таким чином, у 2024 році Великдень віряни святкуватимуть:

  • 22 квітня - 30 квітня - відбудеться святкування Песаху;
  • 31 березня - католицьку Пасху;
  • 5 травня - християни східного обряду (греко-католики й православні) відсвяткують Пасху.

Нагадаємо, раніше ми писали 10 головних правил Великого посту та 5 сильних молитов, які потрібно читати.

  • Вас також може зацікавити:

Вербна неділя 2024: дати свята у православних та католиків

Великий піст 2024: дата, головні правила та заборони

В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат