RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Чиновники часів Януковича допомагають росіянину у рейдерському захопленні судна – деталі судової справи

Іллічівський міський суд Одеської області розглянув справу за позовом компанії GELLAR EQUITIES CORP до громадянина рф Дениса Болотова. Так, у грудні 2015 Болотов як фізособа з росії, з порушеннями процедури подав позов до Іллічівського міськсуду про витребування та арешт судна EXCALIBUR, що належить компанії GELLAR EQUITIES CORP, і завдяки поплічникам у керівництві Державної екоінспекції часів Януковича йому вдалося арештувати судно та отримати на свою користь рішення суду першої інстанції. Проте апеляційний та касаційний суди скасували арешт та відхилили позов Болотова повністю.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

При цьому поплічники Болотова вчиняли тиск на керівництво Іллічівського судноремонтного заводу, де знаходилось судно, і їм вдалося обмежити судновласника у доступі до майна.

Попри рішення суду спроби захоплення судна не припинялись. Через підконтрольну БолотовуBEYOND EXPECTATION INC (Беліз) було пред'явлено аналогічний позов та заяву про арешт судна до Госпсуду Одеської області (справа № 916/1349/16), подано до МВС та СБУ повідомлення про "злочин", слідство просувалося з участю керівників екоінспекції.

У 2018 Болотов відмовився від господарського позову, у кримінальному провадженні GELLAR була визнана потерпілою стороною, справу було закрито за відсутності складу злочину. Болотов ініціював судові процеси в інших юрисдикціях, проте всі вони були програні. Разом з тим, внаслідок рейдерської атаки та арешту судна в Україні його власник зазнав збитків через зрив контрактів на фрахтування. Від судна відмовилися фрахтувальники, борги за простій лягали на GELLAR, і компанія скористалася правом на пред'явлення позову до Болотова. Для заволодіння судном Болотов виступав як громадянин рф, однак під час розгляду справи № 501/2884/23 він фігурував як ізраїльтянин (паспорт Ізраїлю має з кінця 2022, з ним веде бізнес в Англії під тм VILAVI та VLV DIGITAL LIMITED, Люксембурзі - компанія PROPCOS.A., Белізі - BEYOND EXPECTATION INC). В рф він зареєстрований як підприємець з проведення тренінгів особистісного росту VLV LAB, директор і засновник компанії з продажу коштовностей VIVA LAVIKA (ТОВ "Торговий дім "ВЛВ").

Суддя Іллічівського міського суду наразі задовольнила позов GELLAR частково, проте тиск з боку чиновників часів Януковича в інтересах росіянина Болотова може продовжуватися.