RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Мобілізація, корупція та рейтинги політиків: "Передові Правові Ініціативи" розповіли про результати соцопитування

Більшість українців, 61,2% вважають, що Україна має воювати до повної перемоги, відновлення кордонів 1991 року та вступу до ЄС і НАТО. Перемовини з росією та двостороннє припинення вогню підтримують 38,8% українців.

Про це свідчать дані великого опитування ВГО "Передові Правові Ініціативи", проведеного як в Україні, так і закордоном 22-24 березня 2024. Вибірка склала 5 тисяч українців. Похибка репрезентативності не перевищує 2,0%.

В рамках опитування українцям поставили питання щодо Закону "Про мобілізацію". Відповідно до дослідження 77,61% українців не підтримують ухвалення Верховною Радою існуючого проекту закону про мобілізацію у другому читанні. Більшість українців вважають, що служити мають підготовлені силовики.

Згідно із опитуванням найбільшою провиною влади українці бачать рівень корупції (28,6%), погане забезпечення армії (16,8%), провальну підготовку до війни (15,2%), руйнівну економічну політику (10,5%) та провальну соціальну політику держави (10,5%).

Серед опитаних громадян, які визначилися і прийшли б на виборчі дільниці для голосування за президента України, трійка лідерів уподобань виглядає наступним чином: за Володимира Зеленського проголосували б 15,7%; за Юлію Тимошенко - 12,3%; за Петра Порошенка - 7,6%.

Аналогічні уподобання українців і щодо політичних партій. Так, якби вибори відбулися у неділю, більшість українців підтримали б 3 політичні сили: "Слуга народу" - 14,7%; "Батьківщина" - 11,9%; "Європейська Солідарність" - 9,2%.

Майже 85% українців вважають, що є вихід з важкої ситуації і це об'єднання суспільства, створення "Коаліції Національної Єдності" у ВР України та "Уряду Національної Єдності" (як повне об'єднання парламентських партій).