RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Патова ситуація: чому Конгрес може провалити пакет допомоги Україні

Дії радикальних трампістів до Палати представників США дедалі більше нагадують диверсію

Конгрес США та допомога Україні Конгрес США заявляє про допомогу Україні, але є нюанси Фото:

Голова комітету з розвідки Палати представників Майк Тернер повідомив, що речник Палати Майк Джонсон пообіцяв винести на голосування пакет військової допомоги Україні відразу після Великодніх свят, які в США завершилися 31 березня. Передбачається, що це питання розглядатиметься у проміжку між 9 та 22 квітня. Щоправда, поки що неясно, який саме законопроект щодо України можуть розглянути: з одного боку, розроблений Сенатом і підтриманий адміністрацією президента Джо Байдена на суму в 60 млрд доларів, а з іншого, як би компромісний проект, запропонований спікером Палати представників Майком Джонсоном, якого торпедують власні соратники-трампісти за його, як вони вважають, надмірну "поступливість" демократам. Чому так відбувається і за яким сценарієм можуть розвиватися події, читайте у матеріалі "Апострофа".

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон розробив новий план, спрямований на те, щоб республіканці підтримали виділення американської військової допомоги Україні. За інформацією Politico, він пропонує пов'язати виділення допомоги зі скасуванням обмежень на експорт природного газу зі США, встановлених адміністрацією президента Джо Байдена.

Разом з тим, вкрай сумнівно, що демократи в Палаті представників такий варіант підтримають, оскільки він ставить під сумнів рішення президента Байдена.

"Якби республіканці могли стверджувати, що вони домоглися поступки, яка підриває кліматичну програму Байдена, то перед виборами вони мали б рідкісне поєднання, що об'єднує. Збільшення експорту природного газу США також дозволить Республіканській партії стверджувати, що вона досягла прямого прогресу в протистоянні Росії", - йдеться у публікації.

Читайте також: Республіканці вигадали альтернативну схему допомоги Україні: у Білому домі незадоволені

Однак, як стверджує Politico, поки ця ідея не знайшла достатньої підтримки серед радикальних республіканців (так званої фракції MAGA – трампівського гасла Make America Great Again) для голосування за фінансування України. Саме ця фракція минулого року домоглася відставки попереднього спікера-трампіста Кевіна Макарті, а тепер торпедує і Майка Джонсона, який донедавна був із ними в одному човні.

Забігаючи наперед, скажемо, що одна з найактивніших постатей у цій фракції – член Палати представників від штату Джорджія Марджорі Тейлор Грін. У результаті виходить, що Республіканська партія у Палаті все ще не визначилася з умовами підтримки нової військової програми.

Джонсон розглядає додаткові заходи, щоб зробити військову допомогу Україні більш привабливою для своїх колег щодо партії, але такі пропозиції навряд чи знайдуть підтримку серед демократів.

Після шести місяців блокування допомоги Україні Джонсон нарешті готовий винести на голосування законопроект про військову допомогу Україні і зараз шукає відповідну формулу для цього. Тим не менш, демократи, чиї голоси необхідні для ухвалення рішення, висловили невдоволення спробами Джонсона змінити умови надання допомоги, особливо критикуючи пропозицію надавати підтримку у формі кредиту.

Швидше за все, пропозиція пов'язати виділення допомоги Україні зі скасуванням обмежень на експорт американського природного газу і є тією "інновацією", про яку Джонсон говорив раніше. Днями спікер Джонсон у розмові з програмою Sunday Night in America With Trey Gowdy поділився про свою непросту ситуацію, підкресливши, що весь поточний період він присвятив розробці пакету допомоги, який передбачає поставити на голосування проект допомоги Україні після паузи в роботі Палати, яка завершиться 9 квітня.

Джонсон навів як приклад надання Україні кредитів, наголошуючи, що ця пропозиція набирає популярності як спосіб підтримки України, який допоможе знизити занепокоєння консерваторів щодо збільшення допомоги.

"Поки що все це виглядає з боку саме як спроба Джонсона та фракції MAGA заблокувати допомогу Україні, вигадуючи різні сумнівні варіанти щодо законопроекту допомоги нашій країні. Наприклад, ідея фінансувати допомогу за рахунок коштів та активів, конфіскованих у росіян. Джонсон і MAGA ніби забувають, що таких механізмів щодо конфіскації немає в американському правовому полі. Їх ще потрібно розробити, і на це піде багато часу, а Кремль уже зараз намагається продавити нашу оборону", - зазначив у коментарі "Апострофу" політолог-міжнародник Володимир Воля.

Судячи з публікацій в американських ЗМІ, така уперта позиція трампістів у Палаті представників починає дратувати помірну частину Республіканської партії, яка шукає способи, як розблокувати процес.

"Помірні республіканці і демократи можуть зібрати 218 підписів, щоб розглянути законопроект, запропонований Сенатом і який підтримує Білий дім, на вказані 60 млрд. доларів. Поки набирається менше 200 голосів, але якщо Джонсон і MAGA упиратимуться, то охочих піти в обхід спікера стане більше. Питання із голосуванням пакету по Україні тягнеться надто довго і все це нагадує вже відверту роботу на російського диктатора Володимира Путіна", - каже Володимир Воля.

З правової та політичної точки зору спікер Джонсон опинився у складній ситуації. З одного боку, він із фракції затятих трампістів, але заступивши на посаду спікера, над ним тяжить правова та політична відповідальність за широкий спектр питань, серед яких основний – фінансування федерального уряду.

При ньому тричі голосували тимчасовий федеральний бюджет, щоб не допустити шатдауна (закриття уряду), а також низки законопроектів, ініційованих демократами, що викликало претензії Марджорі Тейлор Грін. На її думку, Джонсон нібито пішов на поводу у демократів і як би "зрадив" своїх виборців.

Звинувачення Марджорі Грін на адресу Джонсона зводяться до того, що він нібито нічого не зробив проти американської "глибинної держави" - так званої "deep state". Для нас в Україні це може здатися дивним, але боротьба фракції трампістів із "глибинною державою" є наріжним каменем політики MAGA.

Сьогодні ключовим драйвером політичного життя є чи то фанатична відданість Трампу, чи то антитрампівська паніка та істерика у протилежному таборі, каже "Апострофу" політичний психолог Світлана Чуніхіна.

Емоційно наелектризована атмосфера завжди стимулює поширення різних теорій змови. Одна з них – уявлення про те, що Америку захопив "таємний уряд" у складі незмінних і невибираних чиновників, які нав'язують свою волю та забезпечують безперервність "антинародної" політики незалежно від того, хто зараз є президентом.

"У свідомості прихильників Трампа цей таємничий уряд, або його ще називають "глибинною державою", тісно пов'язаний з керівництвом Демократичної партії. У цьому люди знаходять пояснення того, чому їх інтересами систематично нехтують навіть тоді, коли Білий дім займає "правильний" президент. Хрестовий похід Трампа та його прихильників проти "глибинної держави" - тобто, насправді, проти інституцій, які забезпечують стабільність американської демократії - може призвести до руйнування цих самих інституцій", - каже Світлана Чуніхіна.

У такій ситуації Джонсон опинився у розтяжці. З одного боку, затяті трампісти намагаються тримати його в узді погрозами відставки, а з іншого – посадові обов'язки змушують його йти на компроміси з демократами.

"Джонсон - виходець з фракції MAGA, але ставши спікером, він розуміє відповідальність перед власними виборцями, які явно не зацікавлені в тому, щоб, наприклад, працівникам державних органів перестали виплачувати зарплати. У тому числі і політична відповідальність змушує його дрейфувати у бік поміркованих республіканців" , – каже "Апострофу" експерт-американіст Олександр Краєв.

Як повідомляється в нещодавній публікації CNN з посиланням на слова республіканського конгресмена Метта Гейтса, збереження Джонсоном своєї посади багато в чому залежить від того, як він справляється з дискусійним серед республіканців питанням надання значної фінансової допомоги Україні.

Після погроз Марджорі Тейлор Грін на адресу Джонсона, пов'язаних з його рішенням винести на голосування законопроект про бюджет, він отримав підтримку від деяких інших консерваторів, включаючи Гейтса. Однак Гейтс не уточнив, які кроки зробить Джонсон для вирішення питання допомоги.

Після того, як Грін подала клопотання на відставку Джонсона, ситуація стала ще більш невизначеною.

CNN зазначає, що за словами людей, які спілкувалися зі спікером нещодавно, він розуміючи ризик своєї відставки через питання фінансування України, під час двотижневих великодніх канікул співпрацював з основними помічниками для розробки стратегії з цього питання.

Також повідомляється, що демократи висловили готовність підтримати Джонсона у збереженні його посади, якщо він просуватиме законопроект щодо України, який вони підтримають. Однак деякі демократи вказали, що якщо Джонсон наполягатиме на неприйнятних умовах, таких як скорочення бюджетних видатків чи запровадження нових міграційних обмежень, він може відштовхнути від себе і демократів, і республіканців, які виступають проти допомоги Україні.

Водночас демократи не виключають, що якщо гра зайде надто далеко, то вони можуть дозволити MAGA скинути Джонсона з посади, а потім разом із поміркованими республіканцями проголосувати за призначення на посаду спікера представника демократичної формальної меншості Хакіма Джефріса, але це більш ризикований варіант.

"Одним із компромісних варіантів може бути, що допомога нашої країни буде виділена в рамках кредиту, але під дуже лояльні умови. Білий дім і демократи не будуть проти такого варіанту, а республіканців це може влаштувати, тому що варіант із кредитом раніше озвучував Дональд Трамп. Питання лише в умовах", – резюмував Олександр Краєв.

Як саме розвиватимуться події, буде видно 9 квітня, але поки що зберігається невизначеність, в тому числі і тому, що такі як Марджорі Грін готові пред'явити претензії практично по будь-якій ініціативі, в якій республіканці знаходять компроміс із демократами. Причому в будь-яких питаннях, а не лише на тему допомоги Україні.

Читайте: Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії – Уріель Епштейн

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів