RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Не лише Литва: хто з союзників готовий допомогти обладнанням для ТЕС України

Україна може отримати допомогу у вигляді обладнання для теплових електростанцій не лише від Литви, а й від інших країн.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Як удар по Трипільській ТЕС вплине на енергетику України: експерти оцінили наслідки

Як повідомлялося раніше, Литва заявила про готовність передати Україні обладнання зі своїх зупинених ТЕС, що буде дуже корисним, оскільки наші генеруючі потужності дуже сильно постраждали через російські ракетні обстріли.

Проте у самій Литві не так багато відповідного обладнання.

Втім, Україна може отримати допомогу й від інших країн. За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, в першу чергу, йдеться про держави з колишнього соціалістичного блоку, тому що у них є енергооб'єкти, оснащені ще радянським обладнанням.

"Воно у них схоже на наше, воно тих самих стандартів. Ми мало займалися модернізацією і на 90% у нас старе радянське обладнання", - сказав експерт у коментарі виданню.

Саме старі радянські об'єкти в цих країнах поступово виводяться з експлуатації. Отже, на них знаходиться обладнання, яке вже не використовується. І воно потенційно може бути передано нам.

Проте список "донорів" для української енергетики може бути набагато більшим. Справа в тому, що багато країн Європи прагнуть так званої "вуглецевої нейтральності", і в рамках цієї політики поступово скорочують використання в енергетиці викопного палива.

Більшість європейських країн встановили для себе терміни припинення експлуатації станцій, які працюють на вугіллі. Крім цього, Франція, Німеччина, Австрія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург та Швейцарія задекларували намір до 2035 року закрити всі електростанції, що працюють на викопному паливі, тобто не лише на вугіллі, а й на природному газі.

Тож більшість країн Європи можуть або вже, або в найближчому майбутньому поділитися таким необхідним для нас обладнанням для ТЕС і ТЕЦ (а також, ймовірно, і для інших енергооб'єктів).

І, до речі, коло потенційних "донорів" не обмежується Європою.

"Ми можемо скористатися всім, що нам підійде. Зараз працюють команди на державному рівні, а також приватні команди, які займаються пошуком, причому не тільки в Європі, а й у всьому світі. І все, що нам дають, думаю, стане в нагоді", - каже Володимир Омельченко.

Детальніше читайте у матеріалі "Апостроф": Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Раніше "Апостроф" розповідав, як захистити енергетику від нових ударів росіян.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни вдарили по ТЕЦ, яка живить Харків: що зі світлом у місті

Відновлення триватиме місяцями, українці влітку можуть залишитися без світла

Втрачено майже половину генерації електрики: енергетики оцінили шкоду від обстрілів