RU  UA

Порядок обліку: нардеп назвав ключову мету закону про мобілізацію

Головною метою нового закону про мобілізацію, ухваленого Верховною Радою 11 квітня, є наведення ладу в системі військового обліку.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Читайте також: Скільки чоловіків готові служити за новим законом: опитування

За його словами ключова мета закону - оновити персональні дані всіх чоловіків 18-60 років.

"В законі по мобілізації ключові моменти - навести порядок в системі військового обліку. Ця система була практично зруйнована і містила неповну і неточну інформацію. А електронні реєстри взагалі створені не були", - повідомив він.

Також документ покликаний усунути прогалини, завдяки яким було можливе ухилення від обов'язку захищати країну.

"Друге - прибрати шпарини, які дозволяють громадянам уникати мобілізації", - зауважив нардеп.

Під час війни демобілізації не може бути. Мова може йти тільки про звільнення певних категорій осіб від служби. Кабінет міністрів зобов’язали розробити законопроєкт, який встановить чіткі правила такого звільнення. Проте варто пам’ятати, що під час великих воєн ніколи не проводять масових мобілізацій.

Щодо важливого питання - механізму ротації, то головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський формує відповідний механізм.

Окрім того, розробляється законопроєкт щодо грошового забезпечення військових.

"Ми ведемо постійні перемовини з партнерами щодо забезпечення зброєю. Ми маємо сигнали щодо зрушень в США та Європі. Дискусії затягуються, проте я впевнений, що найближчим часом допомога надійде", - додав Федір Веніславський.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше свої коментарі щодо закону про мобілізацію дав нардеп Олексій Гончаренко.

  • Вас також може зацікавити:

Чи є актуальною мобілізація жінок: у РНБО розставили крапки над "і"

Ухилянтам приготуватися: в Україні змінили правила вручення повісток

Нардеп-фронтовик вщент розніс закон про мобілізацію. Відео