RU  UA

"Я їжджу на тещиному авто": які є нюанси обмеження водійських прав ухилянтів

У новому Законі про мобілізацію є нюанси щодо організації самого процесу та процедури мобілізації автотранспорту в ухилянтів.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів доктор наук, професор, журналіст, проректор з навчальної роботи Європейського університету Сергій Ягодзинський.

Читайте також: Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

"Закон з мобілізації, який був прийнятий парламентом і підписаний президентом, передбачає, що ТЦК може звернутися до органів поліції із запитом на адміністративне затримання та доставку військовозобов'язаного до ТЦК. Якщо це не виходить зробити, то ТЦК має право звернутися до суду з метою обмеження громадянина у праві керування авто”, - сказав експерт.

Він наголосив, що деякі громадяни, як видно за їхніми коментарями, кажуть: "Я їжджу на авто своєї тещі. Як можна зрозуміти, що це моя машина?"

"Хочу нагадати громадянам, що у реєстрі військовозобов'язаних є сканований образ особи громадянина. Ми знаємо, як зараз працюють системи штучного інтелекту. За наявності гарної камери та технічних засобів знайти вас та авто, яким ви користуєтеся, буде нескладно. Але тут нюанси щодо організації самого процесу і процедури. ТЦК звертається до поліції, у якої, якщо не помиляюся, є 7 днів на відповідь - можуть чи не можуть затримати та доставити, потім йде суд (30 днів), а потім і можлива апеляція”, - зазначив професор.

Він підкреслив, що це додасть роботи та адміністративної тяганини для співробітників ТЦК та СП, які й так завантажені.

"За останній час я кілька разів був у ТЦК, щоби стати на облік в іншому відділі комплектування. Бачив, які там черги, як завантажені працівники, тому їм у ТЦК доведеться формувати окремі відділи, які займатимуться взаємодією з поліцією та судами, тому поки що не зовсім зрозуміло, як усе це працюватиме на практиці”, - резюмував Ягодзинський.

Раніше "Апостроф" розповідав, що нового в законопроєкті про мобілізацію для військових та їхніх сімей.

  • Вас також може зацікавити:

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Привілеї для обраних: скільки своїх помічників зможе забронювати нардеп

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроекти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.