RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

В Україні деякі категорії громадян можуть отримати відстрочку від мобілізації, зібравши необхідні документи та написавши заяву.

Про це пишуть Факти ICTV.

Читайте також: Обмежено придатних зобов’язали пройти повторний медогляд: в законі визначили крайній термін

Що таке заяву на відстрочку від мобілізації

Заява на відстрочку від мобілізації - це письмове звернення до ТЦК та СП, яке подається для отримання відстрочки від військової служби за наявності підстав для звільнення від мобілізації. Для подання заяви на відстрочку від мобілізації людині необхідно мати певні підстави, такі як стан здоров'я, навчання або інші особисті обставини, які в даний час унеможливлюють військову службу. Після змін, внесених до "Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", військовозобов'язана особа може отримати відстрочку від мобілізації за наявності у неї дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, які зобов'язані відповідно до закону їх утримувати.

Відповідно до Сімейного кодексу ст.199, батьки зобов'язані утримувати повнолітніх дочка/сина, які продовжують навчання. Якщо повнолітні дочка чи син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення ними 23 років, за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Якщо дитина досягла 18 років, то батьки не втрачають право на отримання відстрочки від мобілізації. Також може виникнути ситуація, коли згідно зі ст. 202 Сімейного кодексу, повнолітні донька або син повинні утримувати батьків, які є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги. Це також надає право на відстрочку від мобілізації.

Куди звертатись для отримання відстрочки від мобілізації

За наявності вищезгаданих обставин, що дають право на відстрочку, одразу повідомити про них представників ТЦК, оскільки вони не враховують наведені обставини при врученні повістки.

Тому для отримання відстрочки потрібно самостійно подати відповідні документи до ТЦК та СП за місцем обліку, а саме – нотаріально завірену заяву, де вказується причина, яка дає право на відстрочку від мобілізації.

Якщо навіть особу доставили до навчальної частини, то протягом місяця під час проходження навчання також варто одразу подати заяву з проханням звільнити з військової служби та зазначенням певної причини.

Як правильно подати заяву на відстрочку від мобілізації

Для того, щоб отримати право на відстрочку, необхідно написати заяву, в якій викласти сімейні обставини, які згідно із законодавством надають тимчасове звільнення від служби. Заява на відстрочку від мобілізації складається у довільному порядку, однак має бути належним чином обґрунтована, з посиланням на законодавство та додаванням підтверджуючих документів. Залежно від підстави для відстрочення документи, що додаються до заяви, можуть бути різними. Це може бути:

  • довідка МСЕК та пенсійне посвідчення - у разі інвалідності;
  • студентський квиток та контракт - у разі, якщо особа є студентом та навчається;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • рішення суду, якщо це стосується утримання трьох та більше дітей чи самостійного виховання дитини.

Після написання заяви необхідно виконати такі кроки:

  • зібрати всі необхідні документи, що підтверджують право на отримання відстрочки та завірити їх нотаріально;
  • зареєструвати заяву при подачі до ТЦК та СП (на екземплярі мають поставити штамп із вхідним номером та датою подання заяви). Також його можна надіслати поштою цінним листом на адресу ТЦК;
  • чекати на розгляд документів та прийняття рішення.

Відстрочка надається на строк, що залежить від обставин, що її зумовили.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Раді висловились щодо відстрочки інвалідам і аспірантам.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація ув'язнених: який варіант пропонує Рада

Від чого залежить покарання за неявку за повісткою: пояснення ТЦК

Депутати, припиніть ділити українців: до чого призведе бронювання за гроші

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, яка воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.