RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроекти

Поки в Верховній Раді України готуються до розгляду у другому читанні законопроєкту про мобілізацію №10449, зареєстрованим залишається законопроєкт про посилення відповідальності за військові правопорушення з варіантами покарань для ухилянтів – визначено можливі розміри штрафів.

Про це йдеться в повідомленні Telegram-каналу "Адвокат Права".

Читайте також: Тюрма і драконівські штрафи для ухилянтів: чи зможе Рада ухвалити скандальний законопроєкт

Зауважується, що саме 10 квітня народні депутати повинні розпочати розгляд та голосування за "мобілізаційний законопроєкт" №10449.

"Однак у Верховній Раді України зареєстровано ще чимало пов’язаних законопроектів, зокрема, щодо посилення відповідальності за військові правопорушення – №10379", – згадується в дописі.

Відповідно до цього законопроєкту, для порушників Комітет ВРУ пропонує наступні штрафи:

  • порушення правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) – штраф від 3400 до 5100 грн, повторно або у особливий період – від 17000 до 22500 грн.
  • порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП):

у мирний час

  • для громадян – від 5100 до 8500 грн;
  • ля посадових та юридичних осіб – від 17000 до 34000 грн.

у воєнний час

  • для громадян – від 17000 до 22500 грн;
  • для посадових та юридичних осіб – від 34 000 до 59 500 грн.

Натомість раніше запропонований адміністративний арешт на 3 доби та кримінальну відповідальність з позбавленням волі строком від 3 до 5 років Комітет не підтримав.

Разом з цим згадується пропонована до статті 210 КУпАП примітка стосовно того, що "...положення статей 210, 2101 цього Кодексу не застосовуються у випадках можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи".

Мова йде про те, що якщо персональні дані вже містяться в Реєстрі військовозобов’язаних "Оберіг", їх можна отримати автоматично, тому штраф за, наприклад, невчасне оновлення даних особисто військовозобов’язаним не має накладатися, проте це за умови, якщо інформація вже є в Реєстрі.

Нагадаємо, раніше в Раді визначилися з покаранням для ухилянтів.

  • Вас також може зацікавити:

Ухилянтів чекають космічні штрафи: Кабмін посилить відповідальність за порушення правил мобілізації

Штрафи - до 200 тисяч гривень: як в України хочуть посилити покарання для ухилянтів

"Чекаємо правок": нардеп розповіла про складнощі з законом про мобілізацію

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.