RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Служба у вишах, ТЦК і не тільки: військовозобов'язаних поділять на 4 категорії

В Україні чоловіків обмежено придатних для військової служби ділитимуть на категорії за рівнем функціональності. Усього буде чотири категорії, які визначатимуть, на які завдання придатні чоловіки.

Про це директор Департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова розповіла в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Читайте також: Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

За її словами, придатні чоловіки ділитимуться на:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі, в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в десантно-штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецпризначення, плавучому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до вищого військового навчального закладу);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

У квітні Міноборони спільно з Командуванням Медичних Сил запустили на погодження зміни до наказу МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України". Над редакцією змін працювали Міноборони, Командування Медичних Сил, Міністерство охорони здоров’я, експерти у сфері охорони здоров’я та громадськість. Там умови наказу №402 прописані детальніше.

"Захворювання прив’язані до МКХ-10 і описані критерії, коли людина є непридатною або придатною, тобто коли стан є важким, середнім і легким за цією групою захворювань. Оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець - придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною. Йдеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобов’язаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції", - сказала Сухорукова.

Раніше "Апостроф" розповідав, що нового в законопроєкті про мобілізацію для військових та їхніх сімей.

  • Вас також може зацікавити:

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Привілеї для обраних: скільки своїх помічників зможе забронювати нардеп

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроекти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.