RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Новий закон про мобілізацію: чи призиватимуть в армію жінок

Новий закон про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня 2024 року, не вносить змін щодо заклику жінок до лав ЗСУ.

Про це пише РБК-Україна.

Читайте також: Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

Новий Закон 3633-IX містить умови, за яких українок можуть призвати до армії. Важливе уточнення – лише за добровільною згодою. Тобто примусово їх мобілізувати не можна. Зокрема, доповнюється стаття 1 закону "Про військовий обов'язок та військову службу". Відповідно до неї, обов'язковому взяттю на військовий облік підлягають жінки, які придатні до служби за станом здоров'я та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Добровільно на облік можуть стати жінки зі спеціальністю та/або професією, спорідненою з військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку Міноборони України.

Жінки, які стоять на військовому обліку, можуть бути призвані до армії або залучені до робіт із забезпечення оборони України лише добровільно у воєнний час. У мирний час - за контрактом на військову службу та військовий резерв теж добровільно.

При цьому прописано гендерну рівність. Тобто жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками, в однакових умовах приймаються на службу за контрактом, призиваються та проходять службу.

Військовий облік для жінок-медиків

З 1 жовтня 2023 року українки з медичною та фармацевтичною освітою мали стати на облік у ТЦК. Як пояснювали в МОЗ, це не означає мобілізацію, оскільки облік необхідний лише для узагальнення даних про резерв медиків в Україні.

Зазначимо, норма про військовий облік жінок-медиків діє з 1992 року. Відповідно до неї, обліку підлягають ті, хто відповідає віковим (до 60 років) та медичним критеріям проходження служби (визначаються військово-лікарською комісією).

Також минулого року роз'яснювалося, що жінки-медики можуть виїжджати з країни під час воєнного стану. Незалежно від того, чи стоять вони на обліку, чи ні.

Є перелік спеціальностей та професій, після здобуття яких жінки зобов'язані стати на військовий облік:

  • фізична терапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування
  • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія
  • професіонали патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології.

Хто з жінок-медиків не підлягає мобілізації

Жінки-медики, які стали на облік військовозобов'язаних, не підлягають заклику щодо мобілізації, якщо вони заброньовані або визнані тимчасово непридатними до служби за станом здоров'я (терміном до 6 місяців).

Навіть за згодою мобілізації не підлягають ті, хто має:

  • троє та більше дітей молодше 18 років
  • дитина з інвалідністю (до 18 чи 23 років залежно від групи)
  • усиновлена дитина молодше 18 років
  • якщо жінка-медик сама виховує дитину (дітей) до 18 років або зайнята постійним доглядом

Умови для звільнення та хто не зможе мобілізуватися

Жінки-військовослужбовці можуть бути звільнені через наявність дитини (дітей) молодше 18 років. А також у зв'язку з вагітністю та відпусткою для догляду за дитиною до 3 років (до 6 років при необхідності, що визначається медичним висновком).

Крім того, не зможуть мобілізуватися:

  • за наявності дитини віком до 18 років, якщо чоловік теж проходить службу
  • визнані непридатними за станом здоров'я чи віком
  • матері-одиначки
  • опікуни дитини з інвалідністю
  • дружини осіб з інвалідністю І чи ІІ груп
  • дружини осіб з інвалідністю III групи (втрата кінцівки, кистей, стоп ніг, одного з парних органів, онкологія чи психічні вади)
  • ті, у кого один із батьків має інвалідність І чи ІІ груп або ті, у кого один із батьків чоловіка має інвалідність І чи ІІ груп (якщо більше немає не військовозобов'язаних, які зможуть за ними доглядати);
  • якщо близькі родичі загинули або зникли безвісти на війні
  • якщо близьким родичам надали звання "Герой України".

Не підлягають заклику заброньовані робітниці, здобувачки вищої освіти, на денній формі, докторанти та інтерни.

Раніше "Апостроф" розповідав, що нового в законопроекті про мобілізацію для військових та їхніх сімей.

  • Вас також може зацікавити:

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Привілеї для обраних: скільки своїх помічників зможе забронювати нардеп

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроекти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.