RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Як в українців змінилось ставлення до 9 травня і які свята зараз найпопулярніші

Найулюбленішими святами українців є Різдво Христове та Великдень (70% та 68% відповідно). Водночас, найменш популярними святами виявилися День праці 1 травня та День Перемоги 9 травня.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Читайте також: Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

Ставлення до Дня праці (1 травня) з 2010 до 2021 року в Україні суттєво не змінилося. Протягом багатьох років це було одне з найменш популярних в Україні свят: лише 12% українців у 2010 і стільки ж у 2021-му вважали його найважливішим чи найулюбленішим. А ось з 2021 до 2024 року кількість прихильників цього свята впала ще більше - до 4% і це зараз найменш улюблене свято серед українців.

Істотні зміни відбулися стосовно до Дня Перемоги 9 травня. У 2010 році це було одне з найважливіших свят, так вважали 58% населення. До 2021 року його популярність впала вдвічі, і вже лише 30% вважали його найважливішим святом. А у 2024 році залишилося лише 11% прихильників цього свята – менше прихильників лише у Дня праці.

Водночас більшість українців святкують Різдво Христове та Великдень, як найбільш популярні свята - з відсотком у 70% та 68%, відповідно.

Далі за популярністю йдуть День Незалежності України 64% та День захисників та захисниць України (58%).

Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим та Великоднем, зараз лише на п'ятому місці з 47%.

День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця - відповідно, 28%, 21% та 17%.

Загалом українці ставляться до свят з любов'ю та повагою: якщо рік тому 2% опитаних не належали до будь-яких офіційних свят, як до важливих чи коханих, то зараз таких взагалі не залишилося.

Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старшим) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася урядом України. До вибірки не включалися мешканці територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Раніше "Апостроф" публікував календар свят у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Великодній вівторок: заборони і цікаві факти про другий день після свята