RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Мобілізація після 18 травня: які зміни чекають студентів і чи будуть обмеження по віку

Військовозобов’язані чоловіки-студенти можуть розраховувати на відстрочку від призову згідно з законом про мобілізацію – законодавство не визначає граничної вікової норми. Натомість є певні умови стосовно освітнього рівня – він має бути вищим за раніше здобутий.

Про це розповів юрист Дмитро Дончак.

Читайте також: Е-кабінет для військовозобов'язаних запустять у червні: які дані у ньому будуть

Варто нагадати, що вже 18 травня набуде чинності законопроєкт про посилену мобілізацію – він зокрема визначає категорію осіб, що мають право на відстрочку від мобілізації.

Юрист зауважує, що відповідно до переліку осіб, які не підлягають мобілізації, що наведений в статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", до цього списку належать:

"... здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури".

"Як бачимо, в зазначеній нормі законодавства взагалі відсутня вказівка щодо граничного віку таких здобувачів освіти", – підсумував Дмитро Дончак.

Тобто сама норма не визначає певні вікові обмеження для військовозобов’язаних студентів.

Саме тому військовозобов’язані чоловіки, незалежно від віку, можуть розраховувати на право відстрочки від призову за умови, якщо вони навчаються на рівні вищому від того, який чоловік вже здобув.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про відстрочку від мобілізації для аспірантів.

  • Вас також може зацікавити:

Бізнес зобов’яжуть вручати повістки: новий закон про мобілізацію містить нову норму

Проходження ВЛК після 18 травня: що зміниться в роботі комісій і кому дадуть відстрочку

Мобілізація по-новому: з якими хворобами не візьмуть до війська

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.