RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Нові правила для "обмежено придатних": хто направляє на повторну ВЛК

Через набуття чинності закону про посилення мобілізації в Україні змінилися правила проходження ВЛК.

Нюанси пояснила директорка департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова.

За її словами, нововведення передбачені законом №10449, який набув чинності 18 травня. Відтепер скерування на повторне проходження ВЛК для "обмежено придатних" осіб мають видавати територіальні центри комплектування.

Читайте також: Яке покарання чекає на чоловіків, які не оновлять дані у ТЦК до 16 липня: пояснення Генштабу

Сухорукова нагадала, що 4 травня також набув чинності наказ №402 про роботу ВЛК, яким передбачено скасування в Україні статусу "обмежено придатний" до військової служби. Вже після повторного проходження лікарської комісії таким громадянам встановлюватимуть статус "придатний" або "непридатний".

Чинним законодавством передбачено, що громадяни, яким раніше встановили статус "обмежено придатний", необхідно пройти повторну ВЛК до 4 лютого 2025 року - автори ініціативи виділили на цей процес 9 місяців.

"Людина не може сама пройти ВЛК. Людину повинні направити. Якщо ми говоримо про військовозобов'язану, то тоді її має направити ТЦК, в якому людина перебуває на обліку", - наголосила директорка профільного департаменту.

Посадовиця також розповіла, що ТЦК володіє інформацію щодо громадян, яким раніше встановили статус "обмежено придатний". Тому саме територіальні центри мають сповістити військовозобов'язаних українців про необхідність повторно пройти ВЛК.

"У будь-якому разі я хочу наголосити, що народні депутати поклали на громадян обов'язок пройти повторно ВЛК. Тобто, якщо до вас не надходить протягом тривалого часу повідомлення від ТЦК, то слід піти та оновити свої дані самостійно", - резюмувала Сухорукова.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що Генштаб дав поради військовозобов'язаним чоловікам.

Вас може зацікавити:

Корисне засідання: ТЦК роздав повістки депутатам прямо в залі

Перевірки на вулицях зазнають суттєвих змін: ким займуться ТЦК з 18 травня

Штрих-код для військовозобов'язаних: у який термін треба його отримати