RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Вікно можливостей скоро закриється - військовий аналітик про ситуацію на Курщині

Вікно можливостей щодо швидкого просування територією РФ для Сил оборони скоро закриється.

Про це в ефірі телеканалу "Прямий" розповів військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман.

За словами експерта, розвиток ситуації на Курщині йде за всіма правилами подібних операцій.

"Ефект несподіванки під час подібних операцій працює два-три тижні, зараз росіяни вже чудово розуміють, де ми знаходимося, які сили і засоби використовуємо, і починаються підтягувати туди свої сили. Вікно можливостей, яке в нас було, вже зачинилося або ж закриється найближчими днями. Це не означає, що все погано, це означає лише те, що ми не зможемо просуватися так швидко і на такі відстані, як це було кілька днів тому. Тому хочу попередити цю хвилю "зради" - з'являться люди, які почнуть розповідати: "Все, наступ сповільнився", а потім почнуть критикувати наше керівництво і розповідати, як генерали все неправильно роблять", - розповів експерт.

Також він оцінив вже наявні результати від Сил оборони на території РФ.

"Стратегічна мета цих дій найперше військова - ті війська, які ворог готував на підсилення Покровського напрямку і на Харківщину, їх вже перекинули в Курську область. Друге - ми бачимо деструктивні і дестабілізаційні процеси в самій РФ, ми бачимо вже такий собі рух "Пригожин-2", там вже починають розповідати, що Путін слабкий і нічого не може.

Третій результат - покращилося ставлення наших західних партнерів, я думаю, що рішення про удари західною зброєю по території РФ незабаром буде ухвалено - ми наступаємо і атакуємо ворога, а стріляти нам чомусь не можна. Причому варто розуміти, що ці заборони на використання зброї з'явилися через позицію їхнього суспільства, а зараз ця думка дуже зміниться.

Ще один аспект - внутрішня ситуація всередині нашої країни. Коли ворог атакує, ми всі втомлені від поганих новин, а зараз це відчуття радості, впевненості в наших захисниках багатьом підняло настрій. А військові на лінії фронту дуже задоволені таким результатом на Курщині, вони пишаються своїми побратимами", - додав Гетьман.

Нагадаємо, в ISW побачили, як Росія злякалася швидкого просування українців в Курській області. Росіяни занепокоєні і намагаються запобіжно захистити важливі наземні лінії зв’язку.