RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

В Офісі Генпрокурора назвали число паліїв авто ЗСУ, які підуть під суд

В Україні для викритих агентів РФ, які на замовлення підпалювали авто Збройних сил, у судах вимагають найсуворішого покарання. Підозри вже отримали 169 паліїв.

Про це розповіла речниця Офісу Генпрокурора Надія Максимець.

Вона зазначила, що правоохоронці зафіксували 266 фактів підпалів авто ЗСУ та волонтерів з початку 2024 року. Загалом налічується близько 300 пошкоджених авто у різних регіонах країни.

У правоохоронних органів є всі підстави стверджувати, що за підпалами автівок військових стоять спецслужби Росії. Вони досі прагнуть розхитати внутрішню ситуацію в країні, особливо у прифронтовій зоні.

Вони шукають виконавців через месенджер Telegram і спочатку дають легкі завдання, наприклад, розклеювати листівки, а далі переходять до замовлення підпалів.

"Переважна більшість виконавців, близько 90%, мають корисливий мотив - бажання легкого заробітку. За такі злочини пропонують від 700 до 3 тис. доларів. Але не пам’ятаю випадку, щоб виконавець отримав запропоновану суму", - повідомила вона.

Загалом правоохоронці розслідують 196 кримінальних справ та повідомили про підозру 169 громадянам.

Під час обрання запобіжних заходів та безпосередньо під час слухань в судах прокурори вимагають найсуворішого покарання за вчинення подібних злочинів.

Як правило, паліям інкримінують ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України, за якими загрожує позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Раніше ми писали, що поліція Києва затримала ще двох чоловіків, які за гроші взялися підпалювати автомобілі, що належать українським військовим.