RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Скандал із загибеллю бійців "ПС" на шахті "Бутівка": у Порошенка зробили нову заяву

Радник президента України Юрій Бірюков прокоментував скандальну заяву генерального штабу АТО у зв'язку із втратами українського добровольчого корпусу "Правий сектор" (ПС) при обстрілі шахти "Бутівка" на окупованому Донбасі,

Про свою думку на цей рахунок радник президента розповів у коментарі виданню "Гордон".

"Якщо вони не входять до складу Збройних сил України, якщо про їхнє пересування ніхто в штабі не знає, то як про їхні втрати можна дізнатися? Тільки з соцмереж", – сказав він.

"Ніхто не заперечує, що вони патріотично налаштовані добровольці, що вони герої. Цього ніхто ніколи не заперечував. Але як штаб АТО дізнається про їхні втрати, якщо часто прізвища невідомі? У 2014 році, у 2015 році я спілкувався з багатьма з них, спілкувався з їхніми командирами. Найчастіше вони не знали прізвища один одного, а знали тільки позивні", – розповів Бірюков.

За його словами, через це виникають труднощі при виплаті родичам державних компенсацій.

"Де родичі? Як потім заплатити компенсацію? Прийняли купу поправок до законопроектів, купу якихось нормативних актів. Зрівняли добровольців в якихось правах. Була пророблена колосальна робота", – нагадав радник президента.

Він також розповів, що багато добровольців "Правого сектору" перейшли в розпорядження Збройних сил України. Зокрема, у 79-й бригаді, за його словами, "їх там майже ціла рота".

У той же час, зазначив Бірюков, чисельність українського добровольчого корпусу (ДУК) ПС невелика.

"У ДУК "Правий сектор" завжди було 100 чоловік, 120. Я не рахував, вони самі так казали", – заявив радник президента.

"Якщо ми будуємо правову державу, то в нас там воюють Збройні сили, частини Національної гвардії плюс прикордонники і всі інші силові структури. Може, час визначатися – ми будуємо правову державу або з якимись винятками?" – вважає Бірюков.

Як повідомляв "Апостроф", бійці ПС, які отримали поранення в результаті обстрілу проросійськими бойовиками позицій сил АТО в районі шахти "Бутівка" Донецької області, розповіли журналістам подробиці інциденту.